Menu

Image Map

niedziela, 5 marca 2017

Czekoladowa owsianka ze smażonymi malinami



Czekolada, maliny, niedziela. Pierwszy taki weekend od dawna: pisanie tekstów, słuchanie muzyki, oglądanie seriali, przerabianie starych mebli, dużo kawy, przytulania i spotkań z przyjaciółmi. Czas dla siebie i innych. Czuję, że Gdańsk staje się pełnoprawnie moim miejscem, bynajmniej nie przez meldunek na Pomorskiej, ale przez to, że mam tu cały pakiet dóbr - swoich miejsc, ludzi i ich zwierząt, pracy, która napędza mnie do wstawania z łóżka przed świtem. Jeśli czegoś się obawiam na początku marca 2017, to tego, że jest zbyt dobrze.

Niedługo wracam do Was z zupełnie nową odsłoną bloga, będziecie zadowoleni! Póki co, długą nieobecność osładzam prostym przepisem na leniwe weekendowe śniadanie - owsianką, która koi i cieszy przemęczonych.  

Czekoladowa owsianka ze smażonymi malinami
Przepis na dwie porcje widoczne na zdjęciu:
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich  
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru kokosowego lub innego słodzika
  • szklanka mrożonych malin + łyżeczka cukru 
  • łyżeczka oleju kokosowego 
Przygotowanie:
  1. Do rondelka o grubym dnie wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem roślinnym, podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy płyn zacznie lekko bulgotać, dodajemy słodzik, gorzką czekoladę, szczyptę soli i cynamon. Gotujemy owsiankę często mieszając, przez ok. 10 minut. 
  2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, przez chwilę smażymy na nim mrożone maliny z dodatkiem łyżeczki cukru. Od Was zależy konsystencja - jeśli mają zachować formę, róbcie to dosłownie 2 minuty, jeśli mają nabrać bardziej płynnej konsystencji - ok. 5-7 minut.
  3. Owsiankę przekładamy do miseczek, dodajemy smażone maliny i dodatki - kostkę gorzkiej czekolady, prażone wiórki/płatki kokosowe, orzechy czy miętę. Smacznego!



Czytaj Więcej »