Menu

Image Map

czwartek, 26 stycznia 2017

Słodko-ostra fasolka w sosie pomidorowym


Słynne baked beans to jedno z niewielu puszkowanych dań, do których mam słabość. Środek tygodnia, w pośpiechu przemykam po kolorowych alejkach najbliższego supermarketu, by kupić coś do zjedzenia na szybko. Tempo goni, każdemu się zdarza. Nie kuszą mnie pierogi w smutnych spawanych paczkach, azjatyckie dania instant, żaden hummus z bułką na szybko. Klasyczna, angielska drobna fasolka w sosie pomidorowym - szukam jej wzrokiem, tęsknię za jej smakiem, tak samo lubię na ciepło i zimno, ot śmieszna słabostka. Zagryzam ją kromką świeżego chleba, posypuję pieprzem i przez chwilę teleportuję się na obiad z Henrym Heinzem w Pensylwanii. Jest dobrze! 

Mając czas i składniki pod ręką, odtwarzam i modyfikuję smak znany z kolorowych puszek - przygotowując w domu pomidorową, słodko-ostrą fasolkę z wędzonym tofu. Z jednej strony przypomina ona tradycyjną, stołówkową "bretońską" wersję, z drugiej, jej słodycz nawiązuje do amerykańskiego puszkowanego klasyka. 
Doskonała na obiad, śniadanie, kolację i posiłek do pracy. Szybka w przygotowaniu i pożywna - 10/10!

Składniki:
  • 300 g namoczonej fasoli lub 2 puszki fasoli (najlepiej gotowanej na parze)
  • kostka wędzonego tofu
  • łyżka oleju
  • chlust ciemnego sosu sojowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki passaty
  • dwie łyżeczki syropu z daktyli/agawy lub innego słodzika, opcjonalnie spora szczypta cukru
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta ostrej papryczki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Jeśli gotujecie fasolę, namoczcie ją przez noc, by napęczniała i na drugi dzień gotujcie przez niecałą godzinę.
  2. Teraz pójdzie szybko: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, po chwili dorzucamy czosnek i pokrojone w drobną kostkę wędzone tofu. Dodajemy chlust ciemnego sosu sojowego, przesmażamy na patelni przez około 4 minuty.
  3. Dodajemy fasolę i passatę, całość przyprawiamy: syropem, solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą oraz pieprzem cayenne. Smażymy maksymalnie 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Podajemy z chrupiącą kromką chleba.  



1 komentarz:

  1. masz rację, kubek takiej ciepłej fasolki - same pyszności

    OdpowiedzUsuń