Menu

Image Map

niedziela, 29 stycznia 2017

Najprostszy twarożek ze słonecznika i tofu



Jedno z ulubionych smarowideł na chleb, wdzięczny temat do modyfikacji, banalne w przygotowaniu, jeśli tylko macie blender. W tej konfiguracji smakuje podobnie jak tradycyjny wiosenny twarożek (jeśli dodacie dużo soku z cytryny - z kwaśnego twarogu!). Świetnie smakuje w wersji z suszonymi pomidorami, całkowicie zmieniając barwę i charakter. Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe, jedno z ulubionych. Ratuje moje kanapki do pracy i jest jednym z przepisów, za które pokochałam weganizm. Na zdrowie!

Składniki:

  • kubek łuskanego słonecznika
  • pół kostki tofu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • czubata łyżeczka płatków drożdżowych
  • szczypiorek
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • sok z cytryny do smaku - ilość według upodobań
Przygotowanie:
  1. Słonecznik zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano przepłukujemy na sicie o drobnych oczkach.
  2. Do wysokiego pojemnika wrzucamy pokruszone tofu, namoczony słonecznik, posiekaną cebulę, sól, pieprz, płatki drożdżowe i sok z cytryny, wszystko miksujemy blenderem ręcznym, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dodajemy więcej soku z cytryny i soli. 
  3. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do twarożku.
  4. Podajemy na kromce świeżego pieczywa z ulubionymi warzywami. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam spróbować taki twarożek. Nie raz słyszałam o takiej paście. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam ostatnio masło z ziaren słonecznika i zastanawiam się, czy użycie jej tutaj (zamiast namoczonych ziaren) byłoby dobrym pomysłem? :)

    OdpowiedzUsuń