Menu

Image Map

środa, 18 stycznia 2017

Domowe sezamki (cytrusowe!)


Dziś mama Kasia pokazuje Wam jak zrobić domowe, doskonałe i pachnące cytrusami sezamki. Bez tablicy Mendelejewa, za to ze sporą dawką cukru, który niektórych krzepi, a niektórych odstrasza. Niezależnie od tego jakie macie do niego podejście, takie domowe chrupiące ciacha warto mieć na uwadze, gdy pojawi się zapotrzebowanie na oryginalny, drobny i jadalny prezent czy najlepszą przekąskę do czarnej kawy. Sezamki będą wyglądać jeszcze lepiej, jeśli dodacie do nich dwa rodzaje nasion: czarne i białe. Tradycjonaliści i uczuleni na cytrusy - zróbcie klasyczną wersję bez dodatku skórki pomarańczy i soku z cytryny. Reszto obywateli - cieszcie się i chrupcie z tego wszyscy!





Składniki:


  • 250g sezamu - możecie wymieszać biały i czarny sezam, wtedy będą jeszcze piękniejsze
  • 180g cukru (u mnie trzcinowy)
  • łyżka wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 30g dobrej jakości margaryny (u mnie sojowa)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

 Przygotowanie:

1. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni do momentu, aż nabiorą lekko rumianego, złotego koloru. Uważajcie, by się nie przypaliły, bo sezam zgorzknieje. :)
2. W wolnym miejscu przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałek do ciasta.
3. Cukier i wodę dodajemy do garnka, stawiamy na małym ogniu i powoli, dokładnie karmelizujemy, aż cukier całkiem się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny, drobno startą skórkę pomarańćzy i margarynę, mieszamy aż uzyskamy całkowicie gładką, płynną masę.
4. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy sezam i bardzo energicznie mieszamy. Gotową, zwartą masę natychmiast przekładamy na jeden arkusz papieru, przykrywamy masę drugim arkuszem i rozwałkowujemy na kształt możliwie najbardziej podobny do prostokąta o grubości 0,3-0,5 cm.
5. Ściągamy papier i również bardzo szybko kroimy masę na dowolne kształty i rozmiary. U mnie były to klasyczne sezamkowe prostokąty.










5 komentarzy:

  1. sezamki to u mnie klasyk. Ale tego w wersji cytrusowej jeszcze nie przegryzałam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super, z pewnością zrobię :) Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię chrupać je do herbaty. My naszą herbatę parzymy na wodzie z filtra redox fitaqua - woda ta nie tylko jest zdrowa ale i pomaga podnieść odporność. Filtr ten pomaga również zapobiegać negatywnemu wpływowi wolnych rodników na organizm.

    OdpowiedzUsuń