Menu

Image Map

sobota, 29 października 2016

Soczewicowe curry z pulpecikami garam masala


Ostatnio lubię zasypiać oglądając „15 minut Jamiego”. Jego przepisy, dalekie przecież od kuchni wegańskiej, uruchamiają we mnie najwyższy poziom kreatywnego myślenia o kuchni. Jamie nauczył mnie najważniejszych zasad gotowania (przełożonych na moje realia):

1. Cytrusy rządzą światem. Wciskaj je, gdzie tylko się da. 
2. Kuchnia włoska jest królową nauk kulinarnych
3. Im bardziej kolorowo, tym lepiej
4. Siekaj, obieraj i krój niedbale
5. Zanim kupisz gotową tortillę w markecie, zastanów się trzy razy.

W oryginalnej wersji danie wyglądało mniej więcej tak: pomidorowo-kokosowe curry z cieciorką, a na nim drobiowe pulpeciki z dodatkiem mieszanki garam masala. U mnie pierwsze skrzypce zagrał przepis na pulpety ze znanego Wam już przepisu kuchni wegańskiej włoskiej (o, tutaj <-). Został lekko zmodyfikowany o nowe przyprawy i dodatek masła orzechowego, a efekt zaskoczył nawet autorkę. :) Z ręką na sercu: jest to jedna z najlepszych obiadowych propozycji na zimne jesienne popołudnia. 


Przepis:

Curry przygotowujemy według tego przepisu: klik! urozmaicając przepis o ulubione warzywa: u nas była to cukinia, kalafior i pieczona papryka.

Składniki na pulpety:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • do gotowania kaszy: niecałe 1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • pół kostki naturalnego tofu (zmielonego lub dokładnie skruszonego w dłoniach)
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz ziołowy
  • po sporej szczypcie: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy, kolendry
  • pół łyżeczki suszonego chilli
  • 1/4 szklanki mąki - u mnie gryczana
  • 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub w wersji tradycyjnej - zwykłej 
  • olej roślinny do smażenia
+ opcjonalnie do podania: prażone fistaszki, świeża kolendra  

Przygotowanie pulpetów:
  1. Kaszę gotujemy około 15-18 minut w bulionie. Odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy zmielone tofu, masło orzechowe. Masę suto doprawiamy: sosem sojowym, solą ziołową, mieszanką korzennych przypraw, chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę oraz bułkę tartą, by zagęścić pulpeciki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy nieco więcej mąki/bułki.
  2. Dłonie delikatnie smarujemy olejem, z jaglanej masy formujemy drobne kulki, które obsmażamy z każdej strony na cienkiej warstwie dobrze nagrzanego oleju (w sumie około 8-10 minut).
Pulpety podajemy na gorącym curry, posypując fistaszkami i świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz