Menu

Image Map

piątek, 2 września 2016

Rozgrzewający chowder kukurydziany


Zupa kukurydziana występuje w naszym domu w dwóch wersjach: jako krem z dodatkiem mleka kokosowego oraz jako sycący, pełen dodatków chowder pełen warzyw o różnej strukturze. Panowie wybierają zazwyczaj chowder, panie częściej skłaniają się ku kremowi. Każda z zup jest doskonała dzięki słodyczy kukurydzy, zwłaszcza teraz, gdy świeże kolby możemy kupić w naprawdę dobrych cenach. Z tym daniem warto improwizować - w zależności od tego, co zalega Wam w lodówce, dodajcie do środka: pora, marchewkę, kolorowe papryki, bataty. W zależności od gustu regulujcie ilość mleka i bulionu, a jeśli w lodówce w ogóle nie widać mleka, za to wdzięczy się roślinna śmietanka - zupa nadal będzie pyszna. Podobnie jest z przyprawami: jedni lubią tę zupę ze sporą ilością słodkiej, ostrej i wędzonej papryki, inni stawiają na klasykę: pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Spróbujcie znaleźć swoją idealną wersję... :)
 Składniki:

  • 2 duże kolby kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 2 ziemniaki
  • dwie garści różyczek kalafiora
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz
  • łyżka oleju
  • szczypta wędzonej papryki
  • 3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • dwie garści świeżego szpinaku 
  • małe chrupki kukurydziane - u mnie trójkąciki (do podania)
Przygotowanie:
  1. Kolby kukurydzy obieramy z ziaren przy pomocy dużego, ostrego noża - trzymając kolbę pionowo i ścinając ziarna ku dołowi. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na małe różdżki. 
  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę, na końcu dodajemy posiekany czosnek, przesmażamy jeszcze chwilę, dodajemy ziarna kukurydzy, ziemniaki i kalafiora. Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i przesmażamy kilka minut, po czym zalewamy bulionem i mlekiem. 
  3. Gotujemy około 15-20 minut. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, a na samym końcu umyte i posiekane liście szpinaku. Na koniec smakujemy i regulujemy smak - dodatkiem soli, szczyptą cukru, pieprzem, czy suszonym chilli. 
  4. Podajemy z kukurydzianymi trójkątami lub inną chrupiącą przekąską. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz