Menu

Image Map

piątek, 12 sierpnia 2016

Kokosowe płatki ryżowe z owocami


Wczesne, ale leniwe śniadania, mruczenie kotów i cierpliwe przygotowanie dripa. Tak zazwyczaj wyglądają śniadania w jednej z moich ulubionych kawalerek, w której zawsze pachnie dobrą kawą. Zaglądam tam by pomóc, lub po pomoc - zawsze z obiadem, ciastem lub deserem w słoiku. Bo niby jesteśmy już samowystarczalni, ale co zrobilibyśmy bez pomocnych sąsiadów i bezpośredniego kontaktu? Trudno przecież porozmawiać o osiedlowych nowinach z ekranem komputera, a wokół nas zawsze znajdzie się ktoś, kto potrzebuje rozmowy. Znajdźmy go, a gwarantuję, że na sercu będzie lżej. Jeśli nawet nie jesteście mistrzami wypieków, które można zabrać na sąsiedzkie pogaduchy, zajrzyjcie do osiedlowej piekarni po owsiane ciastka. Dobrze byłoby wrócić do niektórych dawnych obyczajów, a jak nie my, to kto? O tym pomyśleli ostatnio twórcy wspaniałego projektu MyYummie, do którego dołączę za kilka chwil i zaproszę Was na wspólny posiłek... :) Póki co proste, ale pyszne śniadanie - kokosowe, aromatyczne płatki ryżowe z letnimi owocami. Warto korzystać (i dzielić się), póki sezon!


Składniki na 2 małe lub 1 dużą porcję:
  • puszka mleka kokosowego - lub tyle samo innego mleka roślinnego
  • 3/4 szklanki płatków ryżowych
  • szczypta soli
  • łyżka wiórków kokosowych
  • dwie łyżeczki słodzika - u mnie erytrytol 
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu
  • ulubione owoce: u mnie śliwki, nektarynki, jagody
Przygotowanie:
  1. Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy płatki ryżowe, szczyptę soli, słodzik i cynamon. Gotujemy około 3, do 5 minut na średnim ogniu, aż płatki zmiękną, a cała masa zgęstnieje. 
  2. W międzyczasie wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, by na końcu wmieszać je w mleczne płatki ryżowe.
  3. Podajemy z pokrojonymi świeżymi owocami/orzechami/sosami owocowymi czy czekoladowymi. Na zdrowie!






1 komentarz:

  1. Idealne śniadanie :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń