Menu

Image Map

środa, 24 sierpnia 2016

Kokosowe ciastka z płatków ryżowych


W podobny sposób postępuję piekąc ciastka owsiane, ale ostatnio wpadłam w ryżową miłość, jak śliwka w kompot. Płatki ryżowe grały u mnie pierwsze skrzypce w letnich śniadaniach, bo wystarczy zalać je ciepłym roślinnym mlekiem, dodać ulubione owoce i orzechy - zjeść, pozytywnie się nastroić i podbijać świat. Są zdecydowanie delikatniejsze niż płatki gryczane i owsiane, a podane z jabłkami i cynamonem smakują jak osławiony obiad z dzieciństwa. Tyle tylko, że nie musicie marnować czasu na gotowanie ryżu.
Te ciastka były całkowitą improwizacją. Wykonywałam je już w wersji bezglutenowej z mąką kokosową i tradycyjnie: według przepisu poniżej. Wygrywa mąka pszenna, bo te z kokosową wydawały mi się zbyt...suche? cierpkie? Nie umiem tego nazwać, ale i tak zniknęły w całości, a część rodzinki zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania była zachwycona. Jeśli jednak nie musicie wykluczać glutenu z diet, spróbujcie wersji z klasyczną mąką. Takie kokosanki idealnie sprawdzą się jako przekąska w pracy i w szkole, a ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Smacznego!

Składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka płatków ryżowych, lekko rozdrobnionych w mikserze lub młynku do kawy
  • 4 łyżki słodzika typu erytrytol lub cukru 
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 100g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:

  1. Siemię zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W międzyczasie olej ucieramy z cukrem lub słodzikiem, dodajemy spęczniałe siemię i dalej ucieramy. 
  2. Na końcu dodajemy: wiórki, mąkę, płatki ryżowe, sól i sodę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody lub roślinnego mleka, mieszamy łyżką. 
  3. Tak powstałą masę dokładnie zagniatamy, by uzyskać zwartą kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny, by płatki ryżowe i wiórki nieco zmiękły.  
  4. Po tym czasie formujemy drobne okrągłe ciastka, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. 


1 komentarz:

  1. wszystkiemu co ma w sobie kokos mówię ogromne TAAAK! <3 super przepis!

    OdpowiedzUsuń