Menu

Image Map

wtorek, 5 lipca 2016

Proste owsiane placuszki czekoladowe z sosem malinowo-truskawkowym


Niedziele są w naszym domu święte, leniwe i pachnące. Kto pierwszy wstanie, ten maszeruje do kuchni na paluszkach, w głowie tworząc plan. Czy będzie na słodko, czy na słono, pieczone, smażone czy surowe, płynne czy stałe. I jak to zrobić, by zapach postawił na nogi resztę domowników, przemykając poprzez korytarze i dziurki w zamkach. Bardziej zaawansowani pasjonaci kuchni dzień wcześniej biegną na bazar po najdrobniejsze detale, jak widoczne na zdjęciach kwiaty nasturcji... :) Inni zdają się na klasykę i właściwie w szafkach wystarczy im pomidor, tofu i czekolada, a te zawsze są bazą do czegoś ciekawego. Miniona niedziela to moja kolej i marzenie o spełnieniu ambitnego życzenia, by śniadanie było odpowiednie dla osób zakochanych w diecie i treningach, ale nadal słodkie i rozpustne. I tak powstały czekoladowe placuszki bez mąki - z dodatkiem pestek dyni, aromatycznych przypraw i najsłodszych sezonowych malin. Podany przepis starcza na około 20 małych placków, więc ewentualne pozostałości po śniadaniu spokojnie możecie skryć do pudełka na drugie śniadanie. Pamiętajcie, by przed podaniem zawsze odsączyć placki na papierowym ręczniku, co dodatkowo możliwie je odchudzi... :) Nie jest to może najbardziej dietetyczne śniadanie, ale niektóre kalorie są po prostu dobre. Tak jak obrazek z przeglądającym się w lustrze awokado, które przekonuje siebie, że te ponętne krągłości to przecież dobry tłuszcz... :) 

Smacznego! 



 Składniki:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
  • pół szklanki pestek dyni zmielonych w młynku do kawy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 kostki gorzkiej czekolady - drobno posiekane
  • 2 małe bardzo dojrzałe banany
  • szklanka wody lekko gazowanej lub zwykłej
  • 1,5 szklanki mleka - u mnie sojowe 
  • szczypta soli
  • szczypta chilli i cynamonu
  • łyżka ksylitolu lub inny słodzik do smaku 
  • opcjonalnie: drobne suszone owoce - u mnie jagody
Na sos:
  • pół szklanki truskawek bez szypułek
  • pół szklanki malin
  • opcjonalnie: ziarenka z jednej laski wanilii lub naturalna sproszkowana wanilia (do kupienia w sklepach zielarskich i ekologicznych))
Przygotowanie:


  1. "Mąkę" owsianą i dyniową umieść w naczyniu wygodnym do miksowania/blendowania, dodaj pokrojonego na kawałki banana, wodę, mleko, kakao, sól, chilli, cynamon i ksylitol lub inny słodzik. Miksuj na średnich obrotach do momentu, aż masa będzie gładka. Na końcu delikatnie wmieszaj w ciasto kawałki czekolady i suszone owoce. 
  2. Na patelni dobrze rozgrzej olej i nakładaj ciasto małą chochlą/łyżką, w ten sposób na dużej patelni usmażysz naraz nawet 5 placuszków. Smaż kilka minut z każdej strony. 
  3. W międzyczasie truskawki zblenduj razem z malinami, i przecedź przez sitko o drobnych oczkach, wanilię wmieszaj w sos i schłódź go w lodówce.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz