Menu

Image Map

niedziela, 3 lipca 2016

Meksykańskie (banalne) pęczotto!



Ten przepis to kompletna improwizacja, połączenie znanego mi z jesieni pęczotta dyniowego, tradycyjnego chilli con carne (tutaj con tofu) i wirującego kiedyś w sieci pomysłu na dodanie gorzkiej czekolady do chilli. Danie jest bardzo syte, cudownie aromatyczne i zdrowe. Jeśli odstrasza Was przygotowanie bulionu, wystarczy zaopatrzyć się w naturalne kostki warzywne o obniżonej zawartości soli (ja kupuję je w sklepach zielarskich, niecałe 6 zł za 10 kostek), reszta w tym przepisie właściwie robi się sama. Poprzez dodanie dojrzałego awokado, taki obiad zyska na wartości i walorach smakowych (w postaci kremowego dodatku, który zrównoważy nieco pikantny aromat). Nic tylko mieszać i cierpliwie poczekać, aż ziarenka pęczaku wchłoną warzywne i wędzone aromaty. Smacznego!


Składniki na 4 porcje:

  • kostka tofu naturalnego (możecie przyrządzić bez, ale będzie mniej syte:))
  • łyżka oliwy
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki suchej kaszy pęczak
  • pół papryczki chilli razem z pestkami
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów
  • spora szczypta oregano i tymianku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz, ewentualnie suszone chilli, jeśli lubicie bardzo pikantne dania
  • 3 kostki gorzkiej czekolady - opcjonalnie
  • opcjonalnie do podania: ćwiartka limonki, świeża kolendra, kawałki awokado, łyżka roślinnej śmietany
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekane chilli i czosnek oraz odsączone z zalewy i mocno pokruszone tofu, chwilę później: pieprz, sól, oregano i tymianek. Podsmażamy kilka minut.
  2. Dorzucamy pęczak, fasolę, kukurydzę, wszystko przesmażamy około minutę, po czym dodajemy puszkę pomidorów i pół szklanki bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy pęczak wchłonie cały płyn, stopniowo dolewamy kolejne dwie porcje bulionu. Cały ten proces powinien trwać około 15 minut. 
  3. Sprawdzamy czy pęczak jest idealnie miękki, doprawiamy jeszcze odrobiną soli, papryką wędzoną i ewentualnie suszonym chilli (lub cayenne). Jeśli lubicie eksperymenty, przed samym podaniem wmieszajcie w pęczotto 3 kostki gorzkiej czekolady, tak by dokładnie się rozpuściła. 
  4. Jeśli macie w domu świeżą kolendrę, koniecznie posypcie nią danie. Świetnie sprawdzi się też odrobina soku z limonki i miękkie awokado jako dodatek. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz