Menu

Image Map

sobota, 4 czerwca 2016

Śniadaniowy koktajl z ogórka, melona i banana


Sezon na pitne posiłki rozpoczął się wraz z nęcącymi nos zapachami świeżych truskawek na targowiskach. W kuchni coraz cieplej, więc odechciewa się gotować, dusić i smażyć, a w ruch idzie blender, świeże owoce i warzywa. Na obiad odważcie się przygotować chłodnik z botwinki (klik) lub truskawek (klik), a śniadania celebrujcie kolorowymi koktajlami. Klasycznym truskawkowym lub jeszcze zdrowszą wersją, taką jak dzisiejsza, z soczystym melonem, pożywnym bananem i odświeżającym ogórkiem. Do takiej kompozycji świetnie będzie pasowało również jabłko albo gruszka, ale jak to w zielonych koktajlach bywa, śmiało wrzucajcie, co tylko zalega Wam w lodówkach.  





Składniki na 2 duże porcje:
  • 1 banan
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 melon miodowy
  • garść szpinaku
  • szklanka wody
  • dwie łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:



  1. Ogórka obierz ze skórki, pokrój na kilka kawałków, wrzuć do blendera. Dodaj wydrążonego melona, banana, garść szpinaku i wodę.
  2. Do wszystkich składników dodaj zmielone (np. w młynku do kawy) siemię lniane i całość miksuj na wysokich obrotach około pół minuty. Podawaj z miętą i plasterkiem ogórka.  

1 komentarz:

  1. Na razie mam zakaz na spożywanie soków z owoców czy warzyw dlatego piję wodę, mam na szczęście filtr molekularny z naturalną mineralizacją dający smaczną i zdrową wodę, kiedy skończy mi się dieta bez sokowa na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń