Menu

Image Map

niedziela, 5 czerwca 2016

Sałatka grecka z tofu-fetą



Ostatni raz, kiedy jadłam tradycyjną wersję sałatki greckiej, została ona zamordowana przez kucharza i jego miłość do oliwek. Właściwie nie była to sałatka grecka, tylko oliwki z dodatkami, a jak wiadomo, do wszystkiego, co ma tak wyraźny smak, potrzebny jest umiar. Zraziłam się, powyjadałam pomidory i ogórki, już i tak nasiąknięte wytrawnym oliwkowym smakiem.O sałatce zapomniałam, a chwilę później pożegnałam się z serem feta i innymi jego kuzynami. I jak to w życiu bywa, pewnego dnia wracając z długiej przejażdżki rowerowej stwierdziłam, że najwyższa pora na wielki powrót, a dzięki dawnemu przepisowi Marty z Jadłonomii (klik) i małym jego modyfikacjom, żaden to problem. Taka oszukana feta przyda Wam się do sałatek, jako dodatek do grilla, makaronów czy grzanek. Ogromną zaletą przepisu jest to, że tak przygotowane kostki sojowe długo zachowują świeżość, a zalewy możecie użyć kilkukrotnie. Sałatka grecka to jedna z najlepszych decyzji, jakie możecie podjąć względem tak wyrazistego tofu - daję słowo, bo tak ostatnio wyglądają moje kolacje... :) 


Składniki na 3 porcje:

sałatka:
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz, sól
  • łyżeczka suszonego oregano
  • opcjonalnie: mały ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pół czerwonej cebuli
  • opcjonalnie: kilka oliwek czarnych lub kalamata
  • czerwona papryka
  • pół kostki tofu
tofu a'la feta:

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • dwie łyżeczki soli
  • 150 ml oliwy - u mnie aromatyzowana chilli

Przygotowanie:

  1. Przynajmniej dzień wcześniej wkładamy pokrojone w kostkę tofu do marynaty: wszystkie składniki łączymy w słoiku, mieszamy, zanurzamy kosteczki tofu i marynujemy nawet do tygodnia (pyszne jest już na drugi dzień, a z każdym dniem ma bardziej intensywny smak).
  2. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, oregano, szczyptą soli, pieprzem i ewentualnie przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowany sos przekładamy do lodówki.
  3. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w krążki, a oliwki w plasterki.
  4. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy sos i kawałki tofu fety. Smacznego!






2 komentarze: