Menu

Image Map

czwartek, 30 czerwca 2016

Keczup paprykowy a'la ajvar



Według mnie w smaku przypomina bardziej ajvar niż keczup, ale ta nazwa przyjęła się w naszym domu kilka lat temu, kiedy mama Kasia po raz pierwszy za punkt honoru obrała przetworzenie wszystkich papryk i pomidorów od zaprzyjaźnionego sąsiada. Bo trochę obite, niby nieładne, nikt nie chce kupić, ale w smaku - cudowne, słodkie, niepowtarzalne i warte wycieczek na wieś. A jako że nasza rodzina z miłości do czerwonych dań słynie, keczup powtarzany jest co wakacje, a później cyklicznie spożywany do kanapek, parówek (sojowych, rzecz jasna!) i makaronów. 
Zawsze robimy dwie wersje: łagodną i pikantną. Ja odkręcam tylko te słoiki, na których widnieje narysowany płomień, bo ostry keczup to moje top3 przetworów z pilskiej piwniczki. Z całego serducha polecam Wam ten przepis, bo takie słoiczki pięknie urozmaicają śniadania i kolacje, a zimą przypominają smaki lipca i sierpnia. 

To podstawowy przepis na domowy keczup, ale możecie bawić się nim do woli. Dodajcie śliwki, jabłka czy cukinie, a otrzymacie ciekawe sosy do roślinnych burgerów.



Składniki:
  • 2kg czerwonej papryki
  • 1kg mięsistych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki oleju roślinnego - np. rzepakowego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soli
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki - jeśli lubicie, dodajcie ją w ostrej wersji! :)
  • łyżeczka suszonego imbiru

Przygotowanie:
  1. Paprykę i cebulę zmiksuj w blenderze typu Thermomix, maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój. 
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki (chyba, że nie przeszkadza Ci jej obecność w przetworach), pozbaw gniazd nasiennych i drobno pokrój.
  3. Do wysokiego garnka z grubym dnem dodaj zmielone paprykę i cebulę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, ziele angielskie, listki laurowe, cukier i sól. Gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając. 
  4. Po tym czasie dodaj wędzoną paprykę, suszony imbir, ocet jabłkowy i koncentrat. Teraz gotuj przez kolejne 40 minut, częściej mieszając, by sos nie przywierał do dna.  
  5. Gotowy, bardzo gorący keczup przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy, układamy nakrętkami do dołu i przykrywamy ściereczką. Tak pozostawiamy do wystygnięcia, później przechowujemy przez kilka miesięcy. 
  6. Smacznego!


4 komentarze:

  1. aż mi się zamarzył taki domowy ketchup :) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, wpadaj do Wielkopolski to poczęstuję jednym słoiczkiem! ;)

      Usuń
  2. Ile słoików wychodzi z podanej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 12 słoików wielkości szklanki. :)

      Usuń