Menu

Image Map

wtorek, 17 maja 2016

Najprostsze lody bananowo-orzechowe

Ostatnio dzieje się u mnie więcej niż przez ostatnich kilka lat, dlatego mimo szczerych chęci, nie mam dla Was tyle czasu, ile bardzo chciałabym mieć. Dlatego możecie być pewni, że majowe przepisy będą łatwe, szybkie i przyjemne. Jak wszystkie posiłki, które obecnie jadam - szybkie zupy, szybka granola, szybkie miski warzyw i to, czego nie mogłabym sobie odmówić choć czasami - szybkie lody! Jeden z ulubionych deserów wegan, który podbija serca wszystkich, którzy po prostu kochają jeść. Nie da się przejść obojętnie obok konsystencji, jaką uzyskujemy po zmiksowaniu zamrożonych bananów. Świeżo roztopiona gorzka czekolada płynąca z wierzchołka lodów smakuje obłędnie w ich towarzystwie, zastygając w połowie drogi. Nie ma lepiej, nie ma szybciej. Smacznego! :)

Składniki na dwie duże porcje:
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • dwie łyżki masła orzechowego
  • dwie łyżeczki syropu z agawy lub innego płynnego słodzika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • dwie łyżki mleka - u mnie waniliowe ryżowe
  • do podania ulubione dodatki: roztopiona gorzka czekolada/ posypki cukrowe/ owoce/ orzechy
Przygotowanie:

  1. Banany kroimy w plasterki, wkładamy płasko do plastikowego pojemnika z przykrywką, zostawiamy w zamrażarce na noc lub dłużej.
  2. Aby przygotować lody, do blendera z ostrzem w kształcie "S" lub Thermomixa wrzucamy zamrożone plasterki banana, masło orzechowe, 2 łyżki mleka, cynamon i agawę. Wszystko miksujemy na bardzo wysokich obrotach, by uzyskać kremową konsystencję. 
  3. Podajemy natychmiast z ulubionymi dodatkami.



1 komentarz:

  1. niema lepszych lodów od bananowych, a jak jeszcze połączyć z masłem orzechowym - idealnie! <3

    OdpowiedzUsuń