Menu

Image Map

piątek, 8 kwietnia 2016

Śniadaniowy koktajl jaglany z mango i szpinakiem


Powoli zaczyna się mój ulubiony czas w roku: śniadania na balkonie, tarasie i w ogrodzie. Kolorowe koktajle, masa owoców, placuszki, jaglanki i owsianki lepiej smakują, gdy zamiast radia przygrywa śpiew ptaków, a zamiast kaloryfera ogrzewają promienie słońca. Wszyscy wiemy, że ta pora trwa w Polsce zdecydowanie za krótko, dlatego szkoda mi czasu na długie przygotowania w kuchni. Wstawiam kaszę, biegnę do łazienki, wracam i wrzucam owoce do blendera, a reszta robi się sama. To nieprzecenione danie kiedy śpieszymy się do pracy czy szkoły, ale nie wyobrażamy sobie ominąć tego najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Kop energetyczny gwarantowany, uśmiech również, nic tylko miksować! :)


Składniki:
  • 1 mango
  • 1 banan
  • 2 owoce kiwi
  • dwie garści szpinaku
  • sok z połowy cytryny
  • cztery łyżki suchej kaszy jaglanej
  • spora szczypta suszonego imbiru
  • 1 szklanka mleka roślinnego - u mnie ryżowe waniliowe
  • pół szklanki wody
  • opcjonalnie coś do osłody: łyżeczka cukru trzcinowego/syropu z agawy/syropu daktylowego itp.
Przygotowanie:


  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie o maleńkich oczkach: najpierw zimną wodą, jednocześnie mieszając ziarenka dłonią, a później wrzątkiem. Gotujemy kaszę przez około 15-18 minut, odcedzamy na tym samym sicie, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Wszystkie owoce obieramy i kroimy na mniejsze części, wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy umyty szpinak, sok z cytryny, imbir i pół szklanki wody. Dodajemy kaszę i całość miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy otrzymamy już gładki mus, dodajemy mleko, całość miksujemy jeszcze około 30 sekund, próbujemy, ewentualnie dosładzamy.
  3. Smacznego!


2 komentarze: