Menu

Image Map

sobota, 30 kwietnia 2016

Śniadaniowe lody bananowo-malinowe


Nadchodzi ten błogi czas, kiedy lody na śniadanie można jeść bez wyrzutów. W hamaku, pod kołdrą i na tarasie, z truskawkami, jagodami i porzeczkami. Póki co przedsmakiem mogą być niezastąpione mrożone maliny. Podstawą słynnych nana ice cream są zamrożone w plasterkach banany, a później możecie wyczyniać z nich cuda: dodawać inne ulubione owoce, szpinak, czekoladę lub masło orzechowe. Konsystencja jest cudowna, a słodkość, według mnie, idealna bez żadnych dodatkowych cukrów. Dzisiaj przepis na banalną, jedną z moich ulubionych, bo mocno orzeźwiającą wersję. Smacznego!



Składniki na 2 porcje:
  • 2 zamrożone banany (wcześniej pokrojone w plasterki)
  • szklanka mrożonych malin
  • dwie łyżki mleka roślinnego
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii
  • ulubione dodatki, u mnie: chia, płatki owsiane, gorzka czekolada, złote kiwi
 Przygotowanie:

  1. Zamrożone plasterki banana i mrożone maliny wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy mleko roślinne, wanilię, ewentualnie dosładzamy. Miksujemy na najwyższych obrotach około 1,5 minuty, aż uzyskamy gładką, kremową masę.
  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami, świeżymi owocami, miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz