Menu

Image Map

środa, 13 kwietnia 2016

Różowe naleśniki i słodki twarożek z tofu


Jakiś czas temu miałam pod opieką bardo wybrednego malucha, którego trudno było zachęcić do jedzenia śniadań. Wszystko wydawało mu się nudne, brzydkie i niesmaczne, do czasu, w którym biorąc go na ręce pokazywałam swoją półkę w lodówce - kolorowe owoce i warzywa, tęczowe soki, dziwnie brzmiące smaczliwki z ogromną pestką w środku i twarożek, który... nie jest twarożkiem. Jedliśmy zielone niby-omlety, bajkowe owsianki i, jak się później okazało, "najlepszaste" różowe naleśniki, z przepisem od samej Hello Kitty (;)), nafaszerowane słodkim twarożkiem i podane z górą owoców. Dzielę się z Wami tym prostym przepisem, bo warto czasami zaskoczyć kogoś kochanego takim pięknym śniadaniem do łóżka. Być może sami macie w domu niejadka, którego przekonają takie barwy na talerzu... :) Smacznego!  

Składniki:

na naleśniki:

  • szklanka mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
  • 5 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • szklanka mleka roślinnego
  • pół szklanki wody lekko gazowanej
  • 4 łyżki soku z buraków i jabłek (do kupienia w marketach na dziale ze zdrową żywnością)
  • lyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru
  • +olej do smażenia
na twarożek:

  • kostka tofu naturalnego
  • sok z dużej 1/3 cytryny
  • cukier puder - około 2 łyżki
  • spora szczypta sproszkowanej wanilii lub ziarenka świeżej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie Sojade) lub 2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane mielimy w młynku. W dużej misce łączymy produkty suche: mąkę, cukier, sól, zmielone płatki owsiane. Dodajemy mleko, wodę, łyżeczkę oleju. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, np. przy pomocy rózgi kuchennej. Przykrywamy miskę, odstawiamy do lodówki. 
  2. Przygotowujemy twarożek - tofu odcedzamy z nadmiaru wody z paczki, kruszymy i wrzucmy do blendera - dodajemy sok z cytryny, cukier puder, wanilię i jogurt. Miksujemy do momentu uzyskania konsystencji podobnej do twarożku. Smakujemy, ewentualnie dodajemy cukru lub soku z cytryny.
  3. Naleśniki smażymy delikatnie smarując patelnię olejem przy pomocy pędzelka. 
  4. Faszerujemy twarożkiem i podajemy z owocami.


1 komentarz:

  1. jestem fanką naleśników, zaraz po śniadaniowej owsiance! świetnie wyglądają, takimi różowymi chętnie poprawiłabym sobie humor z rana :) do tego cudowny, słodki twarożek i życie staje się piękniejsze :D

    OdpowiedzUsuń