Menu

Image Map

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Mini pizze!



To powód, dla którego w moim telefonie próżno szukać numerów do pizzerii. Sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe pachnące ziołami, z którym możecie zrobić dosłownie wszystko. Łagodne, ostre, klasyczne i na bogato, z sosami czy bez. Takie mini pizze są idealne na piknik, wycieczki i przyjęcia ze znajomymi, ale równie dobrze możecie wykonać jedną dużą pizzę w prostokątnej blaszce. Pamiętajcie tylko, żeby woda do rozpuszczenia drożdży miała odpowiednią temperaturę - nie powinna być ani za zimna, ani za gorąca. Według mnie najlepsza jest wtedy, gdy zanurzając w niej palec czujesz ciepło, a nie parzenie. Oczywiście nie musicie dodawać ziół do ciasta, ja robię to nałogowo odkąd mama przywiozła mi ich organiczną wersję prosto z Prowansji... :) Pachnie obłędnie.
Jeśli chodzi o roślinną wersję sera, spróbowałam drugi raz w życiu i mimo wszystko pozostanę chyba przy pizzach bez sera, za to posypanych orzechowym parmezanem... :) Ale wiem, że są osoby, którym bardzo podchodzi ten smak, dlatego modyfikujcie przepis do woli, by uzyskać pizzę swoich maarzeń!


Składniki na 8-10 pizzerek:

  • 3 szklanki mąki - u mnie 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej i 1 szklanka mąki orkiszowej
  • pół kostki świeżych drożdży - 50g
  • łyżka oleju
  • szklanka ciepłej wody
  • spora szczypta soli
  • szczypta cukru
  • trzy łyżeczki ziół prowansalskich
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • ulubione warzywa: u mnie pieczarki, oliwki, cebula, pomidory, czasami papryka i kukurydza
  • opcjonalnie: "ser", u mnie Violife

Przygotowanie: 
  1. Przesiej mąki, w dużej misce wymieszaj je z solą i ziołami.
  2. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem, odstaw na 5-10 minut, by zaczęły pracować.
  3. Do mąki dodaj olej i upłynnione drożdże. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej, sprężystej masy.
  4. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto podziel na 10 części i każdą rozwałkuj na stolnicy lekko posypanej mąką.
  6. Przecier pomidorowy wymieszaj z czosnkiem granulowanym, pieprzem i ziołami. Wysmaruj nim płaty rozwałkowanego ciasta, posyp startym serem i ulubionymi dodatkami. Oprósz solą, pieprzem i opcjonalnie sproszkowaną chilli.
  7. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli zamiast pizzerek przygotowujesz dużą pizzę w blaszce, piecz pół godziny.




6 komentarzy:

  1. achhh :) Któż nie uwielbia pizzy!

    pozdrawiam,
    Kaśka
    --------------------

    zapraszam do siebie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio robiłam pizzę makaronową - polecam również!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile przecieru pomidorowego i czosnku użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecieru około 6 łyżek na całą pizzę lub po dwie łyżeczki na pizzerkę:) suszonego czosnku około 1 płaską łyżeczkę

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń