Menu

Image Map

sobota, 9 kwietnia 2016

Kanapki z pieczonym burakiem, awokado i wędzonym tofu


Wegańskie kanapki i nuda? Przy odrobinie inwencji nie ma takiej możliwości. Poza kolorowymi pastami (np. z czerwonej fasoli, chilli i żurawiny) mamy mnóstwo różnych możliwości na wkłady do kanapek, a dziś pokazuję Wam swoją ulubioną piknikową wersję. Dzieląc się takim drugim śniadaniem ze sceptykami roślinnej diety, na pewno zdobędziecie mocny punkt na swoje konto. A wiadomo przecież, że najlepszą formą perswazji w tym temacie jest pyszny poczęstunek. Tutaj wszystko jest na swoim miejscu - słodki pieczony burak, wędzony posmak tofu, kremowe awokado i chrupiąca zielenina. Do tego słodki, acz charakterny sos musztardowo-daktylowy. Nic, tylko prosić o dokładkę i mieć nadzieję, że podobne kanapki zawitają kiedyś do każdego uczelnianego buffetu... :)


Składniki na 4 kanapki widoczne na zdjęciu:
  • kostka wędzonego tofu
  • 1 upieczony burak (pieczemy w skórce, w folii aluminiowej przez około 50 minut, studzimy i obieramy ze skórki)
  • 1 dojrzałe awokado
  • ulubiona zielenina - u mnie roszponka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • kilka kromek pieczywa razowego lub ulubione bułki
+ na sos:
  • 8 daktyli
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki kwaśnej konfitury, np. mirabelkowej (opcjonalne, acz wskazane!:))
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Ulubione pieczywo przekrój na trójkąty lub według uznania.
  2. Tofu odcedź z wody, odciśnij na ręczniku papierowym, pokrój w plasterki. W podobne plastry krój buraka i awokado.
  3. Sos przygotuj według tego przepisu - klik!
  4. Kromki od środka wysmaruj sosem, w kanapkach układaj kolejno: zieleninę, tofu, awokado - posyp je czosnkiem, solą i pieprzem, buraka. 
  5. Jedz z drewnianym patyczkiem wbitym w środek, zagryzając słodkimi pomidorkami koktajlowymi, na zdrowie!




2 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale - lekko, ale widać, że są bardzo treściwe. Wnętrze bardzo mi się podoba, tym bardziej, że uwielbiam połączenie wędzonego tofu z burakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I oto cały klucz dobrej wegańskiej kanapki :) Polecam z całego serducha!

      Usuń