Menu

Image Map

sobota, 2 kwietnia 2016

Indyjski krem z pomidorów i soczewicy



Ostatnio jest mnie tu mniej niż zwykle i mniej niż chciałoby tego moje roślinne serducho, ale musicie uwierzyć (póki co na słowo), że wszystko przez pracę nad kilkoma projektami, których efekty ujrzycie około maja i czerwca. Póki co mam dla Was jeden z ulubionych przepisów na sycące i szybkie zupy - krem z pomidorów i soczewicy, pachnący mlekiem kokosowym i imbirem. Składniki do przygotowania takiego obiadu możecie mieć zawsze w zakątkach swoich piwniczek i kuchni, a jeśli odnajdziecie swoje idealne proporcje przypraw (zwłaszcza ostrych), gwarantuję, że przepis zostanie z Wami na długo. Smacznego!





Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
  • puszka pomidorów
  • puszka mleka kokosowego
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta pieprzu kajeńskiego
  • łyżka oleju
Przygotowanie:

  1. W wysokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim posiekaną cebulkę, chwilę później (dosłownie na minutę) dodajemy posiekany czosnek. Całość mieszamy. 
  2. Do cebuli i czosnku dorzucamy pomidory, przesmażamy kilka minut, po czym dodajemy suchą soczewicę, dokładnie mieszamy i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut. 
  3. Doprawiamy solą, pieprzem kajeńskim, imbirem i cynamonem. 
  4. Zmniejszamy ogień do minimum, dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy z resztą zupy. Zagotowujemy zupę, by jeszcze bardziej się zagęściła.
  5. Miksujemy na krem, ewentualnie dodatkowo doprawiamy według uznania.

4 komentarze:

  1. zrobię ten krem jak najszybciej, jak tylko kupię mleczko kokosowe ;) uwielbiam takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje zdjęcia, wszystko jest zawsze tak apetyczne i tak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń