Menu

Image Map

środa, 6 kwietnia 2016

Ciasto marchewkowe z kremem jaglano-orzechowym


Nie ufam ludziom, którzy nie lubią ciasta marchewkowego. Jeśli miałabym wybrać jedną jedyną słodkość, na którą mogę sobie pozwolić do kawy, zdecydowanie byłby to marchwiak (dobra, może na równi z brownie). Kto mnie zna, ten wie, że jedną z moich największych słabości są korzenne aromaty i marchewka, dlatego takie połączenie zawsze będzie budziło we mnie ogrom sentymentów. Ostatnio stwierdziłam, że zwykłe marchewkowe ciasto z cytrusowym lukrem jest już nudne, więc przy okazji świąt wielkanocnych przełożyliśmy je kremem jaglanym z dodatkiem masła orzechowego. Na górę bita śmietanka kokosowa i "cheatmeal" jak znalazł. To ciasto nie należy do kategorii fit, za to budzi w podniebieniach przyjemną błogość i sprawia, że chce się do niego wracać. Nie tylko od święta...:)

Pamiętajcie, że zarówno w tym przepisie, jak w każdej innej recepturze dotyczącej ciast i muffinów, wszystkie składniki (poza tymi na krem) powinny mieć temperaturę pokojową.


Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki (u mnie 1 pszenna, 1 orkiszowa)
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • łyżka musu jabłkowego/jabłko-mango/dyniowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego - u mnie ryżowe waniliowe
  • 200g drobno startej marchewki
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka sody
na krem:

  • szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) + niecałe pół szklanki wody
  • łyżeczka oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • dwie czubate łyżki masła orzechowego
  • łyżka margaryny roślinnej
  • dwie/trzy łyżki cukru pudru
na śmietankę kokosową (wierzch):

  • puszka mleka kokosowego o wysokiej zawartości tłuszczu, schłodzonego w lodówce przez minimum dobę
  • czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. W dużej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.  
  3. Do suchych składników dodajemy startą marchewkę i powoli wlewamy olej oraz mleko, dodajemy również mus owocowy. Wszystko bardzo dokładnie, ale raczej powoli mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem lub margaryną, ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez około 50-60 minut, do "suchego patyczka", w temperaturze 180 stopni.
  5. W międzyczasie kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem (na sicie o najdrobniejszych oczkach), później jeszcze raz przelewamy letnią wodą, energicznie potrząsając sitem i mieszając kaszę dłonią. 
  6. W rondelku o grubym dnie zagotowujemy mleko i wodę (w sumie niecałe 2,5 szklanki), dodajemy łyżeczkę oleju, dorzucamy kaszę i gotujemy około 18 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie bardzo gęsta, a po bokach rondelka klejąca. 
  7. Tak przygotowaną kaszę natychmiast przekładamy do blendera (typu Thermomix, lub takiego z ostrzem w kształcie litery S), dodajemy dwie łyżki masła orzechowego, cukier puder, sok z cytryny i łyżkę margaryny. Miksujemy na najwyższych obrotach do czasu aż otrzymamy gładki krem. Smakujemy, ewentualnie dosładzamy.
  8. Otwieramy puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym, delikatnie oddzielam część stałą od wody kokosowej, która zebrała się na dnie puszki. Stałą część mleka przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem aż do otrzymania konsystencji podobnej do bitej śmietany. Dla przełamania smaku możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki.
  9. Kiedy upieczone ciasto ostygnie, kroimy je na dwa blaty, środek suto przekładamy kremem jaglanym, a górę smarujemy bitą śmietanką kokosową. Wierzch posypujemy wedle uznania orzechami, owocami, czy tak jak u mnie - startą gorzką czekoladą.
  10. Smacznego! 







4 komentarze:

  1. ciasto marchewkowe nie ma sobie równych ;) mi możesz ufać, kocham je! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ufam, przybijam piątkę, wielbię marchewkę. :D

      Usuń
  2. Popełniłam owe ciacho ;) doskonale puszyste i mięciutkie. Wspaniałe , polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baardzo się cieszę, że smakowało! <3 :)

      Usuń