Menu

Image Map

wtorek, 22 marca 2016

Mazurek z masą marcepanową i pomarańczową konfiturą


Kilka dni temu pokazywałam Wam przepis na cudowny mazurek z orzechowym kajmakiem - klik, ale zdecydowałam, że zrobię również niespodziankę dla taty Mariusza, który jest największym na świecie fanem marcepanu. A jak wiadomo, kupny marcepan, jak większość gotowych produktów, nie do końca przekonuje mnie smakiem, a jeszcze częściej składem - porwałam się na domową wersję i nie miałam pojęcia, że będzie tak łatwo! :) Kluczem w tym przepisie jest rozważne używanie cukru - tak, by każda z warstw była jedynie delikatnie słodka i żeby kwaskowata konfitura cytrusowa przełamywała delikatny migdałowy smak. Sama nigdy nie byłam fanką marcepanowych nut (mimo, że migdał uwielbiam), ale wersja domowa odpowiada mi w stu procentach. To świetna alternatywa dla klasycznych kajmakowych mazurków, urozmaicenie wielkanocnego koszyczka i przede wszystkim ciacho, które wytrzyma w lodówce zdecydowanie dłużej niż klasyczne kremowe ciasta.

PS

Zapach pomarańczy smażonych z cynamonem naprawi każdy zły dzień... :)




Składniki na 3 mazurki widoczne na zdjęciu:

na ciasto:
  • 200g mąki pszennej lub mieszanki mąk pszennej i pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody

na masę marcepanową:
  • 150g mielonych migdałów
  • 2 łyżki syropu z agawy lub innego płynnego słodzika, który sklei składniki
  • 3 łyżki mleka roślinnego - u mnie waniliowe ryżowe
  • kilka kropel aromatu migdałowego


na konfiturę pomarańczową:
  • 7 dużych pomarańczy 
  • szczypta wanilii mielonej - opcjonalnie
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:


  1. Pomarańcze myjemy i bardzo dokładnie obieramy ze skóry i białych błonek. Kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy cukier, wanilię, cynamon i dłuugo smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sok wyparuje, a owoce nabiorą konsystencji konfitury. U mnie trwało to około 40 minut. 
  2. W szerokiej misie łączymy suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól. Stopniowo dodajemy olej, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy wodę partiami, zagniatając ciasto dłonią, do momentu aż masa będzie gładka i elastyczna. Tworzymy trzy małe kule z ciasta, owijamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.
  3. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zabieramy się za masę marcepanową.
  4. Do miski wsypujemy mielone migdały, dodajemy syrop z agawy, olejek migdałowy i odrobinę mleka. Całość dokładnie zagniatamy ręką, jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Masę odstawiamy do lodówki.
  5. Wypełniamy formy kruchym ciastem - możecie zrobić to wcześniej rozwałkowując ciasto, lub wypełniając foremki dłońmi (postępując z kruchą masą jak z plasteliną). Nakłuwamy widelcem, pieczemy przez 15-17 minut. 
  6. Kiedy upieczone kruche ciasto ostygnie, wypełniamy je kolejno: masą marcepanową i zredukowaną konfiturą pomarańczową.
  7. Wierzch dekorujemy według uznania, ulubionymi bakaliami i orzechami.



2 komentarze:

  1. piękne mazurki, ale jeszcze bardziej zachwyca mnie ten mały bohater, łapka <3

    OdpowiedzUsuń