Menu

Image Map

sobota, 27 lutego 2016

Warstwowy sernik jaglany ciasteczkowo-owocowy


Zapach malin, mleka kokosowego i wanilii. Kwaśno-słodko-słony smak, kremowo-wybuchowo-krucha tekstura plus duma z tego, że nawet nie odpaliłeś piekarnika, by zrobić ciasto, od którego uszy się trzęsą. Gest Kozakiewicza w kierunku wszystkich, którzy śmieją się z weganizmu. Idealny świąteczny czasoumilacz, prezent urodzinowy, niespodzianka dla przyjaciół i dowód na to, że z kaszy można zrobić wszystko. Przed Wami trzywarstwowy sernik jaglany, w którego przygotowanie włożyłam dużo serca i przy którym zdrowszym biodrem tańczyłam do "Doo-Woop". Glony wprowadzają mnie chyba w stan uniesienia, bo za każdym razem, gdy używam agaru, chce mi się tańczyć...
Ten niby-sernik polecany jest wszystkim, którzy boją się swojego debiutu w roślinnych "wypiekach". To ciacho z serii zmieniających życie, możecie zrobić je na milion sposobów, a prawdopodobnie za każdym razem będziesz zaskoczony.  

Składniki:
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 2,5 szklanki: innego mleka roślinnego, wody lub mieszanki wody z mlekiem
  • laska wanilii - opcjonalnie
  • łyżka oleju kokosowego - opcjonalne
  • do posłodzenia kaszy: syrop z agawy/ksylitol/cukier - co tylko macie w szafkach, dosładzajcie według własnych upodobań, u mnie to około 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • szklanka mrożonych lub świeżych malin
  • szklanka mrożonych lub świeżych jagód
  • łyżka ulubionej owocowej konfitury - opcjonalnie
  • łyżeczka agaru
  • opakowanie (ok. 180g) wegańskich herbatników/ciastek - u mnie słono-słodkie, do kupienia również w wersji bezglutenowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 10 daktyli
Przygotowanie:

  1. Owoce rozmrażamy na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie: wrzątkiem i zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu w mleku kokosowym i innym roślinnym lub wodzie (proporcje w składnikach). Jeśli mamy, dodajemy wyłuskane ziarenka i całą laskę wanilii. Dosładzamy. Dosyć często mieszamy i kaszę gotujemy do czasu aż całkowicie wchłonie płyn, będzie kleista, miękka i... "pyrkająca" :) - ok. 15-18 minut. 
  3. W międzyczasie przygotowujemy spód. Daktyle zaparzamy wrzątkiem i odstawiamy na około 8-10 minut, by zmiękły. Ciasteczka dokładnie kruszymy w kielichu blendera, dodajemy namoczone daktyle i masło orzechowe, miksujemy na wysokich obrotach, żeby masa była dość klejąca, kiedy weźmiemy ją między palce. 
  4. Spód okrągłej formy o średnicy około 22cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie "wyklejamy" ciasteczkową masą. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.
  5. Do kielicha blendera dodajemy całą ugotowaną masę jaglaną (uprzednio wyjmując laskę wanilii), dodajemy sok z cytryny i olej kokosowy, miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy więcej soku z cytryny. Jeśli chcemy jagielnik czekoladowy - dodajemy kakao. 
  6. Zmiksowaną masę natychmiast przekładamy na schłodzony wcześniej spód, zostawiając w kielichu blendera około 4 łyżki (na oko). 
  7. W małym rondelku podgrzewamy około dwie łyżki rozmrożonych jagód z łyżką pozostałej w blenderze masy jaglanej i łyżeczką agaru. Rozcieramy całość na dnie rondelka, od czasu bulgotania podgrzewamy jeszcze około 30 sekund, uważając by nie przypalić masy. Po tym czasie natychmiast przekładamy masę z rondelka do pozostałej w blenderze kaszy i reszty rozmrożonych owoców (opcjonalnie z dodatkiem konfitury) - wszystko blendujemy na gładką masę i wykładamy na wierzch ciasta. 
  8. Formę przykrywamy sreberkiem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
  9. Wierzch posypujemy np. pyłem z truskawek z tego przepisu- klik! przy użyciu sitka o drobnych oczkach
  10. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, już od jakiegoś czasu zamierzam się do zrobienia tego typu ciasta. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest tak piękny, że nie umiem oderwać wzroku i pewnie nie umiałabym skończyć tylko na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kłaniam się w imieniu bezsernika. :D

      Usuń