Menu

Image Map

wtorek, 2 lutego 2016

Śniadanie do łóżka: budyń jaglany z grillowanym bananem i gorzką czekoladą


Jedzenie to nie tylko obowiązek, ale także jedna z najlepszych nagród. Za zdany egzamin, za awans w pracy, za sukcesy na siłowni, dobrze wykonany remont, czy ukończenie kolejnego pięknego roku życia. A takie nagrody, nie od dziś wiadomo, najlepiej smakują podane do łóżka przez ukochaną osobę. Partnera, babcię, brata, każdego, kto odważy się stanąć do kulinarnych potyczek z kaszą jaglaną, owsiankami i kolorowymi wyciskanymi sokami. Puśćcie do bliskich oko, dając do zrozumienia, że niektóre tłuściutkie i pełne pszennej mąki śniadania, można z łatwością i powodzeniem wymienić np. na taki, pełen zdrowia budyń jaglany. I sami zróbcie czasami to samo dla swoich ukochanych! Kiedyś nawet nie podejrzewałam ile radości może sprawić rozpustny, ale nadal zdrowy i w pełni roślinny budyń jaglany. Szybki do wykonania w wersji waniliowej, czekoladowej, cynamonowej, jakiej tylko chcecie (i w jakiej chcą Wasi bliscy). Trochę jedzeniowej radości z rana, za każdym razem sprawi, że dzień będzie piękny i... łatwiejszy. No, to dość gadania, do dzieła!

Składniki na 2 porcje:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka - u mnie ryżowo-migdałowe
  • po sporej szczypcie cynamonu i imbiru suszonego
  • odrobina soli 
  • łyżeczka oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • dowolny słodzik - u mnie daktylowy w ilości jednej łyżki, bo banan i czekolada nadają dużooo słodyczy
  • cztery kostki gorzkiej czekolady + kilka kropel oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • dwa banany
  • ulubione orzechy
Przygotowanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłucz na sicie - najpierw zimną wodą, a później wrzątkiem
  2. Kaszę gotuj w rondelku o grubym dnie w 2 szklankach mleka, przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę oleju (opcjonalnie), sól, słód, cynamon i imbir.
  3.  Ugotowaną kaszę przełóż do blendera, dodaj jeszcze pół szklanki mleka i miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, a'la mus. 
  4. Na patelni do grillowania rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju, rozsmaruj je pędzelkiem i grilluj plastry banana po kilka minut z każdej strony.
  5. Gorzką czekoladę rozpuść w rondelku o grubym dnie z dodatkiem kilku kropel oleju. Możesz również rozpuścić ją w kaszy, pod koniec gotowania aby uzyskać budyń czekoladowy. 
  6. Budyń podawaj z plasterkami banana, prażonymi orzechami i polewą z czekolady.
  7. Smacznego!

3 komentarze:

  1. oooo, moje smaki- kocham banany z czekoladą! i koniecznie muszę je "zgrillować" :) a e połączeniu z tym budyniem wychodzi cudowne, pożywne śniadanie… niczym deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro wypróbuję, bo wygląda naprawdę smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro wypróbuję, bo wygląda naprawdę smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń