Menu

Image Map

sobota, 13 lutego 2016

Kruche ciasteczka z polewą pomarańczowo-imbirową



To chyba najprostszy przepis na wegańskie ciacha, jaki tylko można sobie wymarzyć, bo jego podstawowe składniki skrywamy na co dzień w otchłani kuchennych szafek. W smaku przypominają nieco domowe herbatniki, ale z wyraźną waniliową nutą. Przełamane smakiem pomarańczowego lukru, w towarzystwie czarnej kawy, smakują jak samo... niebo. Są idealną propozycją na prezent dla przyjaciół, umilenie weekendu, święta, jubileusze wszelakie. Cieszą dorosłych i maluchy, odczarowują mity o nieudanych wegańskich wypiekach. Dają radę! Możecie ozdobić je czekoladą i kolorowymi posypkami, albo oszczędzić sobie pracy i zjeść saute. Ich dodatkowym atutem jest bardzo krótki czas przygotowania i możliwość zintegrowania rodziny przy wspólnym wykrawaniu ulubionych wzorów... :)

Bo czym byłby świat bez kruchego ciastka?



Składniki na około 40 ciastek:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 100 ml mleka roślinnego - u mnie owsiane
  • ziarenka wyłuskane z laski wanilii
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • szklanka cukru pudru
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
Przygotowanie:

  1. W wysokiej misce rozcieramy cukier puder i olej (na średnich obrotach miksera), kiedy cukier się rozpuści i powstanie gładka masa, powoli dolewamy mleko (o pokojowej temperaturze!), ciągle miksując. 
  2. Do gładkiej masy dodajemy ziarenka wanilii, sól, sodę i całość jeszcze raz bardzo krótko miksujemy na niskich obrotach. 
  3. Teraz dodajemy kolejno: jedną szklankę mąki - bardzo dokładnie zagniatamy masę przy pomocy np. dużej drewnianej łyżki, podobnie postępujemy po dodaniu drugiej szklanki, a na końcu (po dodaniu ostatniej połowy szklanki mąki) zagniatamy ciasto rękoma, aż do uzyskania zwartej, gładkiej kuli.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, rozwałkowujemy "na dwie tury" i wykrawamy pożądane kształty. 
  5. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy ciasteczka do ostygnięcia. 
  7. Polewa: Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy, stopniowo dodajemy cukier puder, energicznie rozcierając lukier łyżką stołową (możemy dodać odrobinę kurkumy dla koloru). 
  8. Ciasteczka delikatnie smarujemy lukrem przy pomocy pędzelka kuchennego, posypujemy np. sezamem.
  9. Przechowujemy w szczelne zamkniętym pojemniku, nawet do kilku tygodni. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie proste kruche ciasteczka to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń