Menu

Image Map

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Dla leniwych: czekoladowy budyń owsiany z truskawkową posypką

Zniknęłam ostatnio na chwilę, by przypomnieć sobie jak ważna jest dla mnie ta strona. W międzyczasie ból sprytnie zniechęcał mnie do przygotowywania pięknych dopracowanych śniadań i wymyślnych obiadów, ale mimo wszystko zostałam wierna posiłkom pożywnym. Śniadania musiały być błyskawiczne w przygotowaniu, zapewniające dużo siły, najlepiej słodkie i owocowe. Nie chciało mi się, a właściwie nie miałam siły wystać przy klasycznych owsiankach i jaglankach, a więc powstał ten wybryk natury, profanacja budyniu - powiedzieliby niektórzy, a dla mnie po prostu wybawienie w ciężkie dni, gdy na przygotowanie śniadania mam maksymalnie 5 minut. Taki budyń możecie jeść na ciepło lub zimno, w wersji waniliowej lub czekoladowej, w towarzystwie syropów, i owoców, miksując dodatkowo przed podaniem na gładki mus, lub zostawiając przyjemnie ciągnące się grudki. Sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie, jako rycerz w walce z małym głodem. Tym, którzy nie lubią klasycznej owsianki ze stołówkowech wspomnień, może pomóc przełamać lody.

Posypka truskawkowa jest tu dodatkowym hitem, bo zazwyczaj zostaje wyjedzona w całości z pojemnika jeszcze ciepłego od pracy ostrza. Pachnie i smakuje latem, zachowuje swoje wartości, pozbawiona jest zbędnych cukrów. Z każdym liofilizowanym owocem możecie z powodzeniem postąpić tak samo, dodając wyrazu swoim śniadaniom.


 Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych (dla osób z nietolerancją glutenu: ze specjalnym oznaczeniem opakowania)
  • szklanka mleka roślinnego - u mnie migdałowe
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • łyżka syropu daktylowego lub innego słodzika
  • dwie łyżeczki kakao
  • ulubione owoce
  • garść liofilizowanych truskawek lub innych czerwonych owoców
Przygotowanie:
  1. W rondelku doprowadź mleko do wrzenia, dodaj słodzik,zamieszaj i zmień ogień na najmniejszy. 
  2. Płatki owsiane zmiel, np. w młynku do kawy.
  3. Jedną dłonią stopniowo wsypuj do rondelka mączkę owsianą, a drugą bardzo energicznie mieszaj kuchenną trzepaczką, rozprowadzając w mleku zmielone płatki, rozcierając je i równomiernie zagęszczając mleko. 
  4. Mieszamy kilka minut, ewentualnie dodając odrobinę mleka.
  5. Na końcu do rondelka wsypujemy kakao i trzy kostki gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy czekoladę w budyniu, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki.
  6. W kielichu blendera miksujemy na pył plastry liofilizowanej truskawki. Posypujemy budyń, dodajemy ulubione owoce.
  7. Jemy na ciepło lub zimno, smacznego! 


3 komentarze:

  1. nie ma to jak gęsty, owsiany budyń… i jeszcze pełny czekolady <3 a truskawkowa posypka bardzo fajna, chyba sama taką skombinuję :D

    OdpowiedzUsuń