Menu

Image Map

piątek, 29 stycznia 2016

Brokułowo-groszkowa zupa ratunkowa z mleczkiem kokosowym


Podczas sesji człowiek dowiaduje się o sobie wielu rzeczy: ile czasu wytrzyma bez robienia zakupów, jak wiele zielonej herbaty można wypić jednego dnia, jak wysoka może być konstrukcja z brudnych naczyń i... jak zrobić najpyszniejszą zupę w 20 minut. Nieubłagalnie kurczący się czas i nadmiar pracy zmusił mnie do podejmowania kolejnych wyzwań, z tym najważniejszym na czele - by pomyślnie przejść przez wir egzaminów bez suplementów diety, energetyków, fast-foodów i chronicznego niewyspania. Jako studentka z niezłym stażem wiem, że nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać, dodatkowo zawsze pozytywnie odbija się na zawartości portfela i zdrowiu, wszak nie ma czasu na włóczenie się po knajpach. Trochę logistyki, kreatywności, kilka podstawowych składników w szafkach i nagle okazuje się, że pomiędzy Białoszewskim a Różewiczem znajdzie się czas na wymyślenie błyskawicznej, doskonałej zielonej zupy pełnej witamin, orientalnych aromatów i koloru, który stawia na nogi bez kofeiny. Poza kolorem pobudza też ostrość, jaką nadaje pasta curry, a której poziom możecie samodzielnie regulować zwiększając lub zmniejszając jej ilość w liście składników. 

Taką zupę możecie zajadać z grzankami i pokrojonym w kostkę tofu lub samodzielnie, w każdej wersji smakuje idealnie.   


Składniki:
  • 1 brokuł
  • szklanka mrożonego groszku
  • odrobina oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • łyżeczka zielonej pasty curry - opcjonalnie, jeśli pomijacie, dodajcie ząbek czosnku 
  • ok 1,3 litra bulionu warzywnego*
  • 1/3 puszki mleka kokosowego 
  • sól
  • pieprz cytrynowy
*jeśli nie macie domowego bulionu, warto pomyśleć o zakupie większej ilości ekologicznych kostek warzywnych bez chemicznych dodatków i o obniżonej zawartości soli. Kupicie je w sklepach ze zdrową żywnością, ceny wahają się od 4 do 7 złotych za opakowanie
Przygotowanie:
  1. W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy olej, cebulę siekamy i lekko zrumieniamy na tłuszczu. 
  2. Dodajemy pastę curry, rozcieramy na dnie garnuszka, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy mrożony groszek i różyczki z całego brokuła. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Do warzyw dodajemy bulion, gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, po czym (ewentualnie) doprawiamy pieprzem cytrynowym i w razie potrzeby solą. 
  4. Całość bardzo dokładnie miksujemy, najlepiej w blenderze kielichowym, przed ostatnim zmiksowaniem dodajemy mleczko kokosowe. 
  5. Podajemy z prażonym sezamem, smacznego!


1 komentarz:

  1. nie ma to jak proste, szybkie i zdrowe dania, a przy tym łaskawe dla portfela :) bo przecież kuchnia roślinna jest bardzo tania, a co najważniejsza mega smaczna :) uwielbiam Twoje zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń