Menu

Image Map

niedziela, 13 grudnia 2015

Odświętny sernik jaglany z musem jagodowym (na zimno, bezglutenowy)

Dziś miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w akcji "Zwierzęta też chcą mieć święta!" na rzecz podopiecznych gdyńskiego Ciapkowa. Odkąd tylko zobaczyłam zaangażowanie agencji Enterteam w to, by zima była dla bezdomnych zwierząt jak najmniej dokuczliwa, wiedziałam, że muszę się włączyć w działania, pozostawało tylko pytanie jak.

Dzisiejszy przepis jest poniekąd odpowiedzią, bo choć nie mam chyba zbyt wielu talentów, to najlepsze co dotychczas udało mi się zdziałać w życiu wiązało się ze sportem, pieczeniem ciast lub pomocą dla zwierząt właśnie... :) A pomysł okazał się podwójnie trafiony, bo deszcz dawał dziś w kość i uczestnicy akcji z ogromnym uśmiechem ogrzewali się kawą, a nastroje osładzali jagielnikiem, szarlotką i muffinami, które przywieźliśmy z Mateuszem do schroniska. Sernik jaglany z jagodową nutą został spałaszowany najszybciej, dlatego jeszcze tego samego dnia dzielę się przepisem, który doskonale sprawdzi się na nadchodzące święta. Gwarancja jakości sprawdzona przez osoby, które tak pięknie wsparły dziś Ciapkowo, dlatego z czystym sumieniem polecam! :)





Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23 cm

masa jaglana:
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej, najlepiej z certyfikatem eko - wtedy nie ma konieczności wcześniejszego płukania i przelewania wrzątkiem :)
  • litr mleka roślinnego - u mnie sojowe waniliowe 
  • pół szklanki wody
  • laska cynamonu
  • słód daktylowy, ksylitol, cukier, syrop z agawy - dowolny ulubiony słodzik - u mnie nieco ponad 3 łyżki syropu z agawy
  • dwie łyżeczki soku z cytryny
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki agaru
                                                                      spód:
  • ok. 100g herbatników/innych ciastek bezglutenowych - przy odrobinie wysiłku można znaleźć takie, które jednocześnie są wegańskie i bezglutenowe. :)
  • dwie łyżki masła orzechowego
  • 12 daktyli, wcześniej namoczonych we wrzątku
  • garść migdałów blanszowanych lub innych orzechów


                                                                  mus jagodowy:
  • jagody mrożone lub świeże - u mnie około 1,5 szklanki jagód mrożonych + 2 łyżki konfitury jagodowej
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • dwie łyżeczki soku z cytryny
  • dwie łyżki cukru pudru, lub więcej według upodobania
dodatkowo:
  • np. prażone płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:


  1. Spód: w misie blendera umieszczamy wszystkie składniki: daktyle, orzechy, masło orzechowe, ciasteczka, całość miksujemy na wysokich obrotach, by uzyskać drobno zmieloną masę, która po ściśnięciu w palcach zaczyna się kleić.
  2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie masą orzechowo-daktylową, mocno dociskając do dna.Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki.
  3. Masa jaglana:W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko i wodę (poza mleczkiem kokosowym). Do płynu dorzucamy laskę cynamonu i kaszę jaglaną, gotujemy na małym (!) ogniu do miękkości i wchłonięcia płynu, około 30 minut. Bardzo często mieszamy, bo jaglana lubi się przypalać. Na końcu dosładzamy kaszę i wyjmujemy laskę cynamonu.
  4. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, najlepiej takiego z ostrzem w kształcie litery S, Thermomixa lub innych podobnych maszyn. :) 
  5. Do osobnego rondelka dodajemy mleczko kokosowe i 2 łyżeczki agaru, cały czas energicznie mieszamy płyn, najlepiej drewnianą łyżeczką, by agar dokładnie się rozpuścił. Kiedy mleko zacznie wrzeć (bąbelkować) czekamy ok. pół minuty, stale mieszając. Po tym czasie niezwłocznie przekładamy płyn do naczynia blendera, gdzie jest już kasza i zaczynamy miksowanie na najwyższych obrotach. 
  6. Kaszę miksujemy do momentu uzyskania możliwe jak najbardziej kremowej, gładkiej konsystencji, jeśli trzeba - dosładzamy. 
  7. Zmiksowaną kaszę natychmiast przelewamy do tortownicy, na schłodzony orzechowy spód, formę odkładamy w dowolne miejsce.
  8. Mus jagodowy: świeże lub wcześniej rozmrożone jagody wrzucamy do blendera kielichowego, ewentualnie dodajemy trochę konfitury o podobnym lub takim samym smaku, sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy. 
  9. W rondelku rozgrzewamy 100ml mleczka kokosowego i rozpuszczamy w nim 1,5 łyżeczki agaru - tak samo jak przy przyrządzaniu masy jaglanej. Rozpuszczony agar dodajemy do masy jagodowej, jeszcze raz krótko miksujemy, ewentualnie dosładzamy i przekładamy do tortownicy jako trzecią, ostatnią warstwę ciasta. 
  10. Całość odstawiamy do lodówki na noc, wcześniej możemy posypać ciasto płatkami migdałowymi lub powciskać w nie ulubione kawałki owoców, orzechów itp. 
  11. Smacznego!


3 komentarze:

  1. ahhhh, cudownie jest tak pomagać, a przy tym w przepysznym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń