Menu

Image Map

środa, 23 grudnia 2015

Korzenny kompot z jabłek i gruszek - idealny na święta



Grudzień dopiero się zaczął, a już jutro najpiękniejsze święto w roku... Prawie wszystkie potrawy mam już gotowe, w tym roku będzie śledzik z boczniaków na dwa sposoby: korzenny i cebulowo-ogórkowy, carpaccio z buraka, krokiety i pierogi z kapuchą i grzybami, barszczyk, sałatka z pieczonym buraczkiem, sojowa "ryba" po grecku, chlebek z trzech mąk, a na słodko szarlotka sypana, piernik i czekoladowy tofurnik z malinową glazurą. Na bogato, bo moje stopy i plecy proszą o litość.. :) ALE! Jeszcze nie kończymy prac, bo czymże byłaby kolacja wigilijna bez wyjątkowego napoju? A w tej roli wystąpią u nas sangria bezalkoholowa (po świętach podzielę się przepisem) oraz ten, sprawdzony już miliony razy kompot korzenny z gruszek i śliwek, który rozgrzewa koi i przyprawia o szeroki uśmiech na buziach rodzinki. Zaproście rodzeństwo do obierania, a reszta zrobi się sama. :) Jeśli nie przekonuje Was ani korzenny kompot ani sangria, przypominam jeszcze chai latte, która idealnie sprawdzi się zamiast tradycyjnej kawki w parze ze świątecznymi ciachami - KLIK

Życzę Wam cudownych świąt, świętego spokoju i przede wszystkim, ukochanych ludzi wokół. Odpoczywajcie i pamiętajcie, że w święta jedzenie (a szczególnie to roślinne) nie idzie w boczki! ;)  


Składniki:
  • 2 litry wody
  • pół kilograma jabłek
  • pół kilograma gruszek
  • kora cynamonu
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub więcej wedle upodobań
  • kora cynamonu
  • laska wanilii
  • kilka goździków
  • kawałek imbiru o wielkości kciuka
  • gwiazdka anyżu
  • kilka ziarenek kardamonu - opcjonalnie 
  • odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:

  1. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy i wrzucamy do garnuszka. Skrapiamy je sokiem z niecałej połowy cytryny. 
  2. Owoce zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy przyprawy: korę cynamonu, ziarenka wyłuskane z laski wanilii, obrany imbir, anyż i kardamon. Zagotowujemy płyn i gotujemy na małym ogniu przez 12-15 minut. Na końcu słodzimy wedle uzania i pozostawiamy na noc do przegryzienia smaków.
  3. Przechowujemy w lodówce przez dwie, maksymalnie trzy doby. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz