Menu

Image Map

niedziela, 6 grudnia 2015

Domowy zakwas burczany i roślinny barszcz dziadka Henryka



Zastanawialiście sie kiedyś, które z wigilijnych dań zostałoby najwyżej punktowane w "Familiadzie" pod hasłem "ulubionej świątecznej potrawy"? Ja ostatnio zaczęłam i według tych instensywnych przemyśleń pierogi konkurowałyby z barszczem pełnym uszek, właściwie jestem tego pewna. O ile wyobrażam sobie Wigilię bez kompotu z suszu, kutii i oczywiście karpia - bo przecież w Wigilię nie jada się mięsa... :) to bez barszczu święta można odwołać. To prawdziwa gwiazda grudnia, bo od niej zaczyna się wieczerzę. Rozgrzewa, koi, smakiem i kolorem rozbudza wszystkie zmysły. Nigdy nie wierzyłam, że podczas tego wyjątkowego dnia ktokolwiek przygotowuje barszcz instant i nadal zostanę temu wierna, teraz natomiast robię krok dalej i myślę sobie, że może coraz więcej osób chce na zawsze pożegnać się z pełnym chemii, kupnym zakwasem buraczanym.
Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na najcudowniejszy barszcz mojego dziadka, dzięki któremu grudniowe powroty do domu pachną szczęściem. Barszcz przyrządzony w oparciu o prosty, aromatyczny zakwas z buraków.



Składniki na zakwas:
  • 1kg buraków
  • litr wody
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie - kilka ziarenek
  • dwie łyżeczki soli 
  • w wersji z glutenem (:)) - kromka razowego chleba na zakwasie
Składniki na barszcz:
  • pół porcji powyższego zakwasu (500 ml) - drugą połową warto podzielić się z przyjacielem :)
  • litr wody
  • mały por
  • pół małego selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 małe buraki
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 listki laurowe
  • 3 goździki
  • opcjonalnie: kilka suszonych grzybów
  • opcjonalnie: szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie zakwasu:
  1. Buraki wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Układaj je w kamionce warstwami (na przemian z przyprawami). Tak przygotowane warzywa zalej wodą z dodatkiem soli.Całość zakryj odwróconym talerzykiem o średnicy najbliższej kamionce, by docisnąć buraki. 
  2. Kamionkę (lub duży szklany słój) zamknij/przykryj i odstaww ciepłe miejsce na ok 6 dni.
  3. Po tym czasie ukiszony zakwas przecedź, przelej do słoików i przechowuj w zimnym miejscu, by zakończyć proces fermentacji.
Przygotowanie barszczu:
  1. Warzywa podane w przepisie myjemy, obieramy i wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy grzyby, jałowiec, liście laurowe, goździki, całość zalewamy wodą. 
  2. Tak przygotowany bulion gotujemy minimum godzinę, a następnie odcedzamy.
  3. Do bulionu dodajemy 500ml zakwasu buraczanego i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez około pół godziny. Na końcu wedle uznania doprawiamy solą, pieprzem (u mnie biały) i szczyptą cukru. 



2 komentarze:

  1. Oj tak, również w moim rankingu ulubionych potraw wigilijnych króluje barszcz :) Najlepiej według starej, rodzinnej receptury. Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o taaaak, domowy barszcz z uszkami jest nie do pobicia!!! kocham ten smak <3 choć potem to oczekiwanie na makówki, ahhh, tyle emocji haha :D nie umiem się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń