Menu

Image Map

wtorek, 24 listopada 2015

Bananowy chlebek gryczany z orzechami


Słodkie śniadania stawiają na nogi, dają energetycznego kopa i pozytywnie nastrajają na kolejne 12 godzin. Jedzone w domowym towarzystwie, nabierają podwójnego znaczenia, głównie ze względu na te psie, stęsknione i mądre oczy, które odprowadzają każdy mój ruch. Bacznie obserwują proces smarowania kanapek i doprawiania owsianki, zauważają każdą śniadaniową nowość, ogonem dając znać, że ktoś jeszcze chciałby spróbować. Kilkanaście kilogramów szczęścia spokojnie i z dystansem czeka aż zjem, żeby podczas końcowego picia herbaty błyskawicznie wtulić się pod prawe ramię i nosem okazać całą miłość jaką skumulowało podczas miesięcznego rozstania. Po prostu jest, na każdym kroku, przy każdym posiłku, podczas pstrykania zdjęć, gotowania i czytania książki. Pilnuje mnie.

W miniony weekend spędziliśmy wspólnie kolejne godziny w kuchni, których owocem jest błyskawiczny chlebek gryczany - idealny, by posmarować go dwiema cienkimi warstwami: masła orzechowego i powideł lub ulubionej konfitury.    


Składniki na małą keksówkę:
  • 3 duże i bardzo dojrzałe banany
  • nieco ponad 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • ok. 100 ml oleju roślinnego 
  • ok. 60 ml mleka roślinnego - u mnie sojowe waniliowe
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub cukru trzcinowego/syropu klonowego
  • po sporej szczypcie sproszkowanego imbiru i cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli to konieczne)
  • ewentualnie łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • spora garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Banany bardzo dokładnie rozgnieć widelcem/tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj blenderem. Dodaj do nich: olej, mleko, syrop lub inny słodzik. W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, imbir, posiekane orzechy i ewentualnie kakao. 
  2. Składniki mokre powoli dodawaj do suchych, dokładnie mieszając drewnianą łyżką.
  3. Ciasto przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  5. Podawaj z konfiturami, masłem orzechowym, "serkiem" waniliowym.






2 komentarze:

  1. koniecznie muszę zrobić chlebek z Twojego przepisu, to mój ulubiony wypiek śniadaniowy, a dzięki daktylom i mące gryczanej przybiera jeszcze ciekawszy smak :)
    świetne zdjęcia! <3

    OdpowiedzUsuń