Menu

Image Map

niedziela, 25 października 2015

Pochwała prostoty - makaron z armią pieczonych warzyw


Viva la pasta! Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, a ja życzę sobie i Wam, by nigdy nie zabrakło go na świecie. Makaron to w wielu przypadkach początek kulinarnych przygód - studenckie bolońskie (TU przepis), makaron zasmażany z cebulą (:D), spaghetti al pomodoro, szybkie pesto ze świderkami - nie potrzeba tu filozofii, trudno cokolwiek zepsuć, a smak zawsze zachwyca. Wokół tego cudownego produktu krąży wiele mitów i legend, ale warto zapamiętać, że to nie Włosi, a... Chińczycy, jako pierwsi wykazali się tym mącznym geniuszem kulinarnym i stworzyli kluski makaronowe. Włosi natomiast, za co należy im się dozgonna wdzięczność, spopularyzowali produkcję makaronu już za czasów imperium rzymskiego. O tym, jak dokładnie na to wpadli, krążą prawdziwe legendy, moją ulubioną wersją jest ta, o przewożącym mąkę statku. Podobno pewnego dnia do jego ładowni pechowo dostała się woda, namaczając niemal całe pokłady białej mąki. Po wysuszeniu okrętu, na jego deskach pozostało mnóstwo drobnych wysuszonych kawałków (mącznych klusek). Odnalazł je właściciel statku, który nie mogąc pozwolić sobie na kolejne straty, zaczął wrzucać kluski do gotującej się wody, z nadzieją, że tak staną się zjadliwe. Eksperyment się udał - właściciel statku karmił nimi wycieńczonych niewolników.

Dziś makaron to podstawa dań najlepszych światowych restauracji, niezbędnik w szafce kuchennej każdego Europejczyka, a przede wszystkim baza dla nieskończonych eksperymentów amatorów i mistrzów sztuki kulinarnej.

Mimo, że tak dumne święto pewnie wymaga fajerwerków kulinarnych, stawiam na prostotę i dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na przepyszny makaron ze słodkimi pieczonymi warzywami i chrupiącymi pestkami dyni. Możecie kombinować z nim na wiele sposobów, jednak nie pomijajcie dyni - nadaje cudownej słodyczy i jesiennego aromatu.

Wszystkiego najlepszego, makaronożercy!




Składniki na ok. 6 dużych porcji:

  • pół kilograma brukselki 
  • kilogram dyni (waga przed obrobieniem - u nas dynia zwyczajna)
  • dwie cebule cukrowe
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża papryka (u nas pół żółtej i pół czerwonej)
  • opcjonalnie: suszone grzyby (kilka sztuk wcześniej sparzonych wrzątkiem - u nas prawdziwki)
  • pęczek pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • tymianek, oregano, sól, pieprz ziołowy
  • olej roślinny do pieczenia warzyw
  • oliwa 
  • odrobina wody
  • makaron - u mnie kukurydziany (ilość według możliwości żołądka - polecam niewiele, bo same warzywa są baardzo syte) 
  • spora garść pestek dyni


Przygotowanie:

  1. Dynię, paprykę i cukinię kroimy w kostkę, a brukselkę w ćwiartki. Warzywa wrzucamy do głębokiej miski, wlewamy do niej trzy łyżki oleju roślinnego, dodajemy sól, ziołowy pieprz, suszone oregano i tymianek, całość bardzo dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nim pieczemy warzywa przez 30 minut w temp. ok 190 stopni.
  2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w piórka i (ewentualnie) wcześniej namoczone grzyby. Kiedy cebula lekko się zarumieni, dodajemy posiekany czosnek (3 ząbki). Całość dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze ok minutę, po czym dorzucamy upieczone warzywa. Wszystkie składniki łączymy na patelni, smakujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze nieco przypraw: soli, pieprzu, ziół. 
  3. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  4. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy, łączymy z trzema łyżkami oliwy i dwiema łyżkami wody, dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę soli. 
  5. Zaraz po ugotowaniu, makaron łączymy z oliwą czosnkowo-pietruszkową, na wierzch wykładamy warzywną mieszankę i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Całość możemy wykończyć migdałowym parmezanem. :)
  6. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Wszystkie składniki, które uwielbiam :) Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania, pieczone warzywa to mój faworyt obiadowy i koniecznie muszę je zrobić w towarzystwie makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całoroczne wegańskie luksusy kulinarne! :)

      Usuń