Menu

Image Map

czwartek, 10 września 2015

Crumble owsiano-kokosowe z sezonową śliwką, czyli najszybszy deser świata

Crumble przywędrowały do nas z Wielkiej Brytanii i są jednym z tych deserów, które zawsze pozostaną genialne w swojej prostocie. Nie mają prawa się nie udać, a gama wariacji na ich temat jest naprawdę nieskończona. W Anglii crumble przygotowuje się zwykle w formie krótko gotowanego syropu owocowego (z duuużymi kawałkami owoców oczywiście) pod pszenną kruszonką. W Polsce zazwyczaj spotykałam się z przepisami, w których owoce miesza się z cukrem i mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną, natomiast kiedyś po prostu zabrakło mi w domu mąki - przygotowałam wielką formę crumbli pod owocami saute i nigdy już nie wróciłam do poprzednich nawyków. Powód jest prosty - mając cudownie słodkie owoce i idealnie dojrzałe owoce, nie ma potrzeby profanować ich zbędnymi kaloriami. Nawet jeśli mają być dość rzadkie i puszczać sok - czy jest coś piękniejszego niż naturalny różowy płyn, który przeciska się przez warstwę kruszonki i spływa po białej kokilce? Kruszonkę starałam się "odchudzić" poprzez płatki owsiane, a cały deser zyskał na delikatności dzięki wiórkom kokosowym i cynamonowi, który niezmiennie pozostaje najlepszym przyjacielem śliwki. Takie crumble to powód dla którego zawsze warto mieć w domu kilka owoców i płatki owsiane, nie znasz bowiem dnia ani godziny, w której nadejdą niespodziewani goście! 



Składniki na 2 porcje w kokilach (widoczne na zdjęciu) - w razie potrzeby składniki proszę mnożyć i śmiało przygotowywać crumble np. w formie do tarty:
  • 6 małych śliwek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • kopiasta łyżka mąki - u mnie orkiszowa
  • łyżka schłodzonej i posiekanej margaryny dobrej jakości 
  • łyżka brązowego cukru (lub więcej, w zależności od gustu, a dosładzać można podjadając kruszonkę:)) 
  • szczypta soli
Przygotowanie:

  1. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe cząstki. dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy. 
  2. Przygotowujemy kruszonkę - płatki owsiane, mąkę, cukier, sól i wiórki kokosowe mieszamy, na końcu dodajemy zimną margarynę i ucieramy kruszonkę tak, jak uczyły babcie. :) Oczywiście z płatkami owsianymi ma ona inną konsystencję, ale istotne jest, by margaryna była dobrze połączona z resztą składników.
  3. Kokilki smarujemy tłuszczem - u mnie odrobiną margaryny. Na dno wrzucamy cynamonowe śliwki, a na górze tworzymy chmurkę z kruszonki - dokładnie przykrywając owoce.
  4. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
  5. Zajadamy się, podając na ciepło lub zimno, z dodatkiem lodów lub samodzielnie. Smacznego!





11 komentarzy:

  1. jadłam coś bardzo podobnego na śniadanie dzisiaj;) tyle, że z bananem. świetne, szybkie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. najszybszy i zdecydowanie jeden z najlepszych! kocham chrupiące owsiane kruszonki, pod którymi kryją się ciepłe owoce <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, pyszności :) Deser (zdrowy) pachnący jesienią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I z takimi deserami jesień da się lubić!

      Usuń
  4. Crumble to jedno z moich ukochanych deserów! Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń