Menu

Image Map

poniedziałek, 21 września 2015

Chałwa udomowiona, czyli błyskawiczne trufle sezamowe


To trufle w pełni dedykowane mojemu tacie. Chałwa jest jedną z jego największych miłości, a jedną z miłości jego córki jest... czytanie etykiet. I tak, za każdym razem, kiedy wczytywałam się w skład chałwy, którą tata kupował w spożywczaku, przecierałam oczy ze zdumienia i za punkt honoru obrałam przygotowanie domowego, zdrowszego zamiennika. Okazuje się, że to jeden z najszybszych deserów, jakie można sobie wyobrazić, a do jego wykonania potrzebne są zaledwie... 4 składniki.

Wykonanie trufli chałwowych pokazywałam podczas festiwalu kulinarnego "O Kuchnia!", a widzowie a własne oczy przekonali się, że to dziecinnie proste. Dosłownie dziecinne, bo do pomocy zatrudniłam kilkuletnich pomocników. A więc, do dzieła! Poza miską i łyżką będziecie potrzebowali...

Składniki na około 15 małych trufli:
  • 100 g nerkowców dokładnie zmielonych + 2 łyżki słonecznika - ziarna zmielone razem z nerkowcami
  • dwie łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 3 łyżki syropu z agawy lub innego płynnego słodzika 
  • 1 czubata łyżka prażonego sezamu do masy truflowej + ok. 5 łyżek prażonego sezamu do obtoczenia trufli 
 Przygotowanie: 
  1. Do miski wsypujemy zmielone nerkowce i słonecznik, tahinę, łyżkę prażonego sezamu i syrop z agawy lub inny słodzik. 
  2. Całość bardzo dokładnie i energicznie mieszamy łyżką stołową, by składniki się połączyły, a słodycz syropu dotarła wszędzie. :) Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze nieco tahiny lub słodzika - w zależności od upodobań. Jeśli jest zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze nieco orzechów lub ziaren sezamu.
  3. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe trufle i obtczamy je w prażonym sezamie.
  4. Przed podaniem tufle chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego!







5 komentarzy:

  1. uwielbiam nerkowce, cudowne trufelki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Takie zdrowe raffaello ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze trufelki! :)
    Wyglądają fantastycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. akurat nie mam wszystkich składników, ale jak tylko je dorwę to będę kulać takie chałwowe trufelki<3

    OdpowiedzUsuń