Menu

Image Map

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Wysmaruj sobie szczęście! Tapenada z pieczonym bakłażanem

Tak, tak - też widziałam w życiu ładniejsze smarowidła! :) Ale nic to, czasami można zapomnieć o tym, że jedzenie oczami to połowa sukcesu. Dziś przed Państwem trochę mniej klasyczna tapenada (pyszne smarowidło z czarnych oliwek) przygotowana na powrót mojej kochanej mamy z francuskich wakacji. Temat nieprzypadkowy, bo tapenada wywodzi się z pięknej Prowansji. W liście jej składników, poza oliwkami królują kapary, oliwa, anchois (które z oczywistych względów pomijam). Dla mnie same oliwki są tak intensywnie nasycone aromatami, że musiałam przełamać ich smak delikatnością pieczonego bakłażana, a z drugiej strony namieszać trochę w wachlarzu smakowym, dodając czosnku. Co z tego wyszło? Goście mruczeli zajadając się świeżą bagietką wysmarowaną tapenadą, popijając francuskie wino. Czy jest coś lepszego w ciepłe sierpniowe wieczory?



 Składniki:
  • 1 duży słoik czarnych drylowanych oliwek - u mnie 900 ml
  • 1 bakłażan
  • oliwa - ok. 5 łyżek + do nasmarowania bakłażana
  • sok z ok. 1/3 cytryny
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku

Przygotowanie: 
  1. Bakłażana przekrawamy na pół, nasmarowujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stopni, na około 20 minut.
  2. Do kielicha blendera wrzucamy odsączone z zalewy i przepłukane wodą oliwki, dodajemy miąższ wydrążony łyżką z bakłażana (skórkę wyrzucamy), sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz według upodobania. Pastę miksujemy, stopniowo dolewając oliwy. Możemy dodać jej więcej lub mniej w zależności od konsystencji jaką chcielibyśmy uzyskać. W oryginalnych przepisach na podane proporcje dodaje się nawet 10 łyżek oliwy, ale ja znacznie zmniejszam tą ilość, bo smak jest doskonały, a kalorii nieco mniej.
  3. Podajemy na chrupiącej bagietce w towarzystwie wina (u nas różowe). Smacznego! 





 I zdjęcie z planu sesji... :)


2 komentarze:

  1. Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Tapenada z jego dodatkiem na pewno smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń