Menu

Image Map

sobota, 15 sierpnia 2015

Prosta lemoniada arbuzowa


Jego sok jest kwintesencją lata, zapach - najbardziej radosnym odczuciem dla węchu, a bogactwo witaminowe - zbawieniem w sierpniowe upały. W sałatce, wyjadany łyżką, sączony słomką, w każdej postaci jest idealny. Odrobina rajskiego smaku w naszym polskim, tradycyjnym klimacie i tania jak barszcz (w tym miesiącu) przekąska w upalne dni. Co jeszcze? Źródło magnezu, potasu, luteiny czy beta karotenu. Idealny naturalny izotonik i bomba błonnikowa. Dziś król arbuz występuje w postaci orzeźwiającej lemoniady, a towarzyszy mu trawa cytrynowa. Pijcie na zdrowie!




 Składniki na pełna karafkę widoczną na zdjęciu:
  • kawałek arbuza - u mnie nieco ponad kilogram
  • łodyżka trawy cytrynowej
  • kilka listków mięty
  • ok. litr wody
  • kostki lodu
  • 2 łyżki brązowego cukru rozpuszczone w odrobinie wody
  • sok z połowy cytryny
Czego jeszcze potrzebujesz?
  • blender/mikser
  • duże sitko i lejek
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy syrop cukrowy - w około trzech łyżkach wody rozpuszczamy dwie łyżki brązowego cukru, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Arbuza oddzielamy od skórki i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do kielicha blendera, miksujemy na gładki mus.
  3. Płyn z arbuzowego musu dokładnie przecedzamy przez sito do lejka, a z lejka prosto do butelki/karafki. 
  4. Do karafki dodajemy syrop cukrowy, rozgniecioną nożem trawę cytrynową, listki mięty i sok z cytryny. 
  5. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, podajemy z kostkami lodu, nie wyjmując z karafki trawy cytrynowej, która służy za mieszadełko. 
Smacznego!

4 komentarze: