Menu

Image Map

niedziela, 30 sierpnia 2015

Pełnoziarnista tarta z kremem jaglanym i owocami


 Wieloma małymi krokami uczę się bycia mistrzynią w przyrządzaniu tart. Wszystko przez pewną kochaną osobę, która kręci nosem na wszystkie słodycze, poza jednym wyjątkiem: kruchych spodów z kremem i całą górą owoców. Ostatnio stało się jeszcze trudniej, bo owa tajemnicza postać postanowiła zrzucić trochę kilogramów, nie rezygnując ostatecznie z kruchych przyjemności. Tak powstało wyzwanie, a jako że potrzeba matką wynalazków jest i ciasto w możliwie zdrowszej, lżejszej i mniej kalorycznej wersji. Oczywiście nie oznacza to, że można je jeść przysłowiowymi garściami, jest bowiem pełne bogatej energetycznie kaszy jaglanej, dość tłustego mleka kokosowego i odrobiny oleju. Nadrabia niemal całkowitym wyeliminowaniem białej mąki, wszelkich śmietan i przesadnych ilości cukru. Jeśli macie porządne urządzenie do miksowania, ta tarta będzie jedną z Waszych ulubionych, bo jest bardzo szybka w przygotowaniu. W wersji zdrowszej, bezglutenowej i popularnej na wielu roślinnych blogach, za spód tarty mogą służyć mielone migdały i daktyle, ale to wersja również o wiele droższa. Podaję zatem przepis na uniwersalne ciasto do słodkich tart, a jeśli cukier wymienicie na sól, z powodzeniem przygotujecie z niego wytrawną obiadową wersję.



  Składniki

na ciasto:
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej krupczatki
  • 100g zimnej margaryny dobrej jakości
  • 50g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnego mleka (u mnie sojowe)
na krem:

  • puszka mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki innego mleka roślinnego - u mnie sojowe
  • nieco ponad pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej, jeśli lubicie intensywnie słodkie kremy)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • skórka otarta z połowy limonki
dodatki: 
  • ulubione sezonowe owoce - u mnie maliny i borówki
  • syrop z kwiatów czarnego bzu/prażone płatki migdałów/cukier puder (...)
 Przygotowanie

Ciasto:
  1. Podane składniki wymieszaj i energicznie zagnieć ciasto, by uzyskać gładką kulę. Owiń ją folią aluminiową i włóż do zamrażarki na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto, rozwałkuj je cienko, przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia formę, dociśnij do brzegów i przekłuj spód ciasta. Możesz również wyłożyć formę bez użycia wałka - rozprowadzając kulę ciasta najpierw pięścią, a później palcami.  
  2. Ciasto piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni bez termoobiegu. 
  3. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Krem i wykończenie:
  1. Do rondelka wsyp kaszę jaglaną, zalej podaną ilością mleka, dodaj cukier, szczyptę soli, olej. Gotuj do czasu aż kasza wchłonie cały płyn (ale pozostanie soczysta), często mieszając. Zajmuje to ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj skórkę z limonki. Jeszcze gorącą kaszę zmiksuj na najwyższych obrotach dobrym blenderem/malakserem, by uzyskać gładki krem. 
  2. Natychmiast przełóż krem na ciasto do tarty, wyrównaj wierzch, a w krem jaglany powciskaj ulubione owoce. Przełóż tartę do lodówki na minimum 3 godziny. Ja podaję dobrze schłodzoną i delikatnie polaną syropem z kwiatów czarnego bzu.

13 komentarzy:

  1. Z chęcią skusiłabym się na kawałek takiej zdrowszej wersji tarty :) Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie świetna! Kocham jak jest tak dużo owoców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie jak ja - typowy kopiec kreta z owoców zawsze daje radę.

      Usuń
  3. Cudowna tarta! :)
    Musiała smakować obłędnie, bo wygląda idealnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka jest średnica wykorzystanej foremki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna tarta:)! Zrobiłam z rozmrożonymi truskawkami, ale już nie mogę się doczekać jak ją powtórzę w sezonie na świeże owoce! Następnym razem skrócę tylko o parę minut czas pieczenia bo mi się ciasto trochę za mocno przypiekło i dam mniej mleka do kremu, ale generalnie przepis jest świetny, dzięki :)))

    OdpowiedzUsuń