Menu

Image Map

niedziela, 9 sierpnia 2015

Łódeczki cykorii faszerowane sałatką z warzyw i amarantusa


Upał daje w kość, więc pewnie nie przewidujecie włączania piekarników i duszenia na patelni. O ile niektórzy w taką pogodę nie jedliby nic poza arbuzem, wielu jest takich, którym dopisuje typowo... grillowy apetyt. A do niego, lub jako samodzielna przekąska polecają się te tęczowe, pełne zdrowia łódeczki z cykorii, napakowane warzywami, amarantusem i ziołami. Najsmaczniejsza cykoria występuje co prawda w kwietniu (i warto wybierać wtedy jak najjaśniejsze główki), ale nie mogłam się oprzeć panu na targu, który sprzedał mi swoje ostatnie cztery sztuki za 80 groszy. Cykorię powinniście jeszcze dostać w dużych marketach, a jeśli nawet trudno będzie ją znaleźć - sama sałatka smakuje doskonale.
Listki cykorii widoczne na zdjęciach, nabrały już całkiem sporo zieleni, co nadaje warzywu jeszcze więcej charakterystycznej goryczki niż zawsze. Niektórym ona nie przeszkadza, wtedy myjemy i oczyszczamy liście (wybieramy te wewnętrzne), a inni mogą zdecydowanym ruchem wyciąć głąb i namoczyć liście przez ok. godzinę w mleku.
Cykoria jest naszym sprzymierzeńcem przez bogactwo witamin i minerałów, głównie sodu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Jeśli chcemy zachować ich jak najwięcej - nie namaczajmy listków.

witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cykoria-ma-malo-kalorii-i-dobrze-wplywa-na-nerki-trawienie-skore_37826.html
witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cykoria-ma-malo-kalorii-i-dobrze-wplywa-na-nerki-trawienie-skore_37826.html



Składniki na 10 łódeczek:
  • dwie główki cykorii - jak najjaśniejsze listki, dokładnie umyte i osuszone
  • ok. 200 g amarantusa
  • 2 świeże ogórki
  • 1 papryka pokrojona w drobną kostkę - u mnie żółta
  • 1 młoda cebulka (lub 1 czerwona)
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • kilka liści mięty
  • oliwki - dwie łyżki (u mnie nadziewane cytrynką)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • dwie garści różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy + łyżeczka wody
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Wcześniej gotujemy ziarna amarantusa według wskazówek na opakowaniu. Odstawiamy do odsączenia.
  2. Przygotowujemy sos: Łączymy oliwę, wodę, posiekane listki mięty i oregano, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy sos.
  3. Składniki na sałatkę (ogórki, paprykę, pomidorki, cebulkę, oliwki) dowolnie, acz drobno kroimy.
  4. W miseczce łączymy pokrojone warzywa, amarantus i sos sałatkowy. Ewentualnie dosmaczamy jeszcze solą i pieprzem.
  5. Gotową sałatkę przekładamy do cykoriowych łódeczek i podajemy jako przekąskę, przystawkę, dodatek do grilla. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pomysłowe! Jak ja lubię takie dania na upały :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń