Menu

Image Map

czwartek, 20 sierpnia 2015

Lekka szarlotka wegańska i Port Literacki 2015


Jeszcze pełna emocji po wczorajszym dniu oddaję w Wasze ręce i oczy kilka zdjęć z pięknego festiwalu Port Literacki, podczas którego częstowałyśmy wspólnie z Olą (www.przegryzam.pl) naszym literackim menu. Piękna to chwila, kiedy po dwóch dniach pracy w kuchni, wychodzisz do ludzi, dzielisz się z nimi swoją kulinarną pasją, a w tle słyszysz odczytywane wiersze, których piękne słowa rozchodzą się po całym Długim Targu. Bajka! A festiwal trwa w najlepsze, dziś na przykład będzie okazja, by przejść się literackimi szlakami mojej ukochanej Żabianki - oprowadzał będzie poeta i dyrektor artystyczny Festiwalu Europejski Poeta Wolności - Tadeusz Dąbrowski. A póki co, dzielę się naszym menu inspirowanym literaturą, zdjęciami oraz przepisem na wyjątkowo lekką, smaczną i wegańską szarlotkę, która wczoraj wdzięczyła się na naszym stole. To jedyna roślinna pozycja, której zdążyliśmy zrobić zdjęcia przed błyskawicznym zniknięciem :) Resztę na pewno powtórzę i niedługo podzielę się z Wami przepisami! 

















Nasze menu: 
1.Zbigniew Machej - "Przygody Przyrody": pizza szpinakowa z karmelizowaną cebulką i suszonymi pomidorami, tarta z cukinią, kurkami, orzechami i wegańskim parmezanem
2. Toktarala Tanżaryk - "Stronice nocy" - Tarta z kokosowym kremem jaglanym i jeżynami
3.Piotr Sommer - "Papierówki": szarlotka z cynamonem i orzechami
4.Jacek Podsiadło - "Ryzyk fizyk" - konfitura z jagód, porzeczek i róży, syrop z kwiatów czarnego bzu
5.Piotr Sommer - "Odloty": prażone orzechy włoskie w miodzie lipowym
6.Piotr Sommer - "Dla mamy wierszyk z malinami": a) lemoniada malinowo-miętowa, b)sernik mascarpone z malinami
7.Piotr Sommer - "Biuro rzeczy nie odnalezionych" - muffiny z różnymi posypkami
8.Zuzanna Ginczanka - "Wniebowstąpienie Ziemi" - pieczeń z cukinii
9.Jacek Podsiadło - "Historyk scyzoryk": pikantne muffiny wytrawne

 


Przepis na wegańską pełnoziarnistą szarlotkę


 
Składniki:

  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • spora garść posiekanych orzechów włoskich 
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dwie łyżki brązowego cukru do jabłek, 2 łyżeczki brązowego cukru do ciasta
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej typu 550 
  • ok. 5 łyżek zmielonych płatków owsianych (niekoniecznie na mąkę) 
  • pół szklanki zimnej wody
  • pół szklanki oleju

Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do wysokiego garnuszka. Dodajemy cynamon, imbir, 2 łyżki brązowego cukru, sok z cytryny i dwie łyżki suchej kaszy jaglanej. Całość dusimy na małym ogniu przez około 10/15 minut, by jabłka puściły trochę soku i lekko skruszały. Po tym czasie zdejmujemy garnuszek z ognia, a do masy dodajemy jeszcze pokruszone orzechy włoskie, całość mieszamy.
  2. Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, zmielone płatki owsiane, cukier, wodę i olej - całość energicznie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części - 1/3 i 2/3 całości. Tworzymy z nich kule, owijamy sreberkiem, wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut. 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm smarujemy delikatnie oliwą lub margaryną. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wygniatamy nim formę, dociskając i wyrównując. Na około tworzymy widoczne na zdjęciu brzegi. Tak przygotowaną "miseczkę" z ciasta wypełniamy naszą jabłkowo-orzechową masą, wyrównujemy wierzch. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy z niej równe paseczki i układamy w sposób widoczny na zdjęciu. 
  4. Pieczemy ok. 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: