Menu

Image Map

wtorek, 25 sierpnia 2015

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami zapiekane w sosie pomidorowym

Wreszcie mi się udało, wcześniej trafiałam na nieodpowiednie targi, albo ktoś lubił sprzątnąć mi ostatnią okrągłą cukinię sprzed nosa. W sobotę los skierował moje kroki na Gdański Bazar Natury, a tam czekały już na mnie dorodne, pękate i kolorowe skarby. Na ogonkach miały wypisane "nafaszeruj mnie" i kosztowały złotówkę za sztukę, no i jak tu nie ulec? Długo zastanawiałam się nad farszem, do wyboru przecież właściwie wszystkie kasze świata, rośliny strączkowe, ryż i całą masę warzyw. Żeby było mi łatwiej podążałam kluczem kolorystycznym, od którego nieznośnie odbiegła tylko pieczarka. I tak oto przed Państwem okrągłe młode cukinie z kaszą jaglaną, porem, kukurydzą, żółtą papryką i pieczarkami, doprawione sporą ilością pieprzu cytrynowego i zapieczone w pomidorowym sosie. Smacznego!








Składniki na widoczną porcję (dla 2 osób):
  • 4 okrągłe cukinie, najlepiej żółte
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 spory por - tylko biała część
  • kolba kukurydzy
  • niepełna szklanka bulionu warzywnego
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżeczki margaryny roślinnej 
  • oliwa
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru, pieprz cytrynowy, 
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (najlepiej zrobić to wcześniej).
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju roślinnego, podsmażamy drobno pokrojonego pora, pokrojoną paprykę i pieczarki (odlewając wodę, którą puszczą pieczarki)
  3. Kolbę kukurydzy obieramy z ziaren szerokim ostrym nożem, trzymając w pionie i wykonując ruch w dół. Podsmażamy ziarna przez kilka minut w rondelku (na roślinnej margarynie), dolewamy bulion (tyle, by linia płynu wystawała nieco poza ziarna kukurydzy) i gotujemy ok. 10/15 minut.
  4. Z boku przygotowujemy sos pomidorowy - posiekany czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy (dosłownie minutę, ciągle potrząsając garnuszkiem), dolewamy pomidory z puszki wraz z całą zalewą, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i ewentualnie ulubionymi ziołami, trzymamy na średnim ogniu ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Doprawiamy warzywa na patelni - sporą ilością pieprzu, solą, ewentualnie ulubionymi świeżymi ziołami. Możecie też dodać drobno posiekaną papryczkę chilii i jeszcze chwilkę podsmażyć całość. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  6. Kaszę jaglaną dorzucamy do kukurydzy i mieszamy (nie odlewając bulionu! Dzięki temu nasz farsz zachowa soczystość, a nie będzie suchą papką po wyjęciu z piekarnika:). Całość - bulion z "maślaną" kukurydzą i kaszą jaglaną, dodajemy do podsmażanych warzyw, całość dokładnie mieszamy, próbujemy i dosmaczamy według uznania. 
  7. Cukiniom odkrawamy czapeczki i wydrążamy je: nożem, łyżeczką z ostrym zakończeniem lub nawet widelcem - wszystko zależy od tego, jak bardzo dojrzała jest cukinia, musicie popróbować. U mnie najłatwiej było najpierw wykroić nożem, a później podważać łyżką. Miąższ wyjmujemy i wyrzucamy lub zostawiamy na placuszki z cukinii (np. następnego dnia). 
  8. Cukinie nadziewamy farszem, do naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy warzywa blisko siebie.Ja przed zapiekaniem bardzo delikatnie smaruje cukinie olejem na czubku pędzelka, by nie suszyły się w piekarniku, ale soczyście i rumianie zapiekały. 
  9. Pieczemy ok. 15/20 minut w podanej temperaturze. Łatwo sprawdzić gotowość ostrą częścią drewnianego patyczka - kiedy skórka cukinii jest już miękka - wyjmujemy. 

8 komentarzy:

  1. genialne te cukinie! musze gdzieś takie dorwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają jak cytrynki!!! jadłam w tym roku już faszerowaną cukinię, ale przecież nigdy za wiele, a po Twoim wpisie już wiem, że czas na powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam dokładnie takie same skojarzenia... piękne :) Warzyw w każdej postaci nigdy nie za wiele, o czym doskonale wiesz! :)

      Usuń
  3. Urocze! Uwielbiam faszerowane warzywa :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie się prezentują :) Jak tylko gdzieś dorwę takie piękne okragłe cudeńka, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby mogły, pewnie pięknie ukłoniłyby się za ten komplement :D szukajcie, a znajdziecie! Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń