Menu

Image Map

czwartek, 16 lipca 2015

W mohito czy w kieliszku? Nalewka miętowa taty

Kto mnie zna, wie, że mój tata jest mistrzem nalewek oraz że w naszym domu można łatwo potknąć się o czterolitrowe słoje pełne owoców i elektryzujących trunków. Na urodziny, imieniny i święta dostaje się od Pochylskich nalewki lub konfitury, po przepisy na nalewki dzwonią do nas przyjaciele. Wychowywana w tym klimacie (acz w pełnej trzeźwości, rzecz jasna) chłonę receptury, obserwuję rytuały i selekcjonuję najlepsze smaki. Wykorzystując ten klucz, dzielę się z Wami jedną z moich ulubionych nalewek. Miętówka idealnie sprawdzi się jako podstawa mohito i wielu innych orzeźwiających drinków. Samodzielnie smakuje równie dobrze, odświeża i kojąco działa na problemy żołądkowe. Kiedy tylko wypowiem do taty smutne słowa "mój żołąąąądek..." - dostaję kieliszek, maksymalnie dwa i zaczynam wracać do siebie. Powiecie - dziwne, przecież ma cukier, a to, co smakuje nie może leczyć! Nic bardziej mylnego, wszystko co z sercem przygotowuje mój tata, a zwłaszcza wszystko, co ma w sobie miętę bagienną - leczy. Zmysły, duszę i ciało.




Składniki:



  • ok. 120 listków mięty szwajcarskiej – dużych
  • ok. 150 listków mięty bagiennej
  • ok. 60 listków melisy
  • 1 litr spirytusu
  • 1,5 l wody
  • 600g cukru, jeśli jest taka możliwość - brązowego, lub pół na pół z białym
  • laska wanilii

Przygotowanie: 

1. Przepłucz liście mięty i melisy, wrzuć je do wyparzonego czystego słoja o pojemności 4 l, dorzuć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wymieszaj.
2. 1,5 l wody zagotuj, rozpuść w niej cały cukier, ostudź. Litr spirytusu rozcieńcz ze słodkim, ostudzonym roztworem. Całość – mieszankę spirytusu i wody z cukrem, wlej do słoja z liśćmi i wanilią. Zakręć słoik i trzymaj go przez 3-5 dni w ciepłym, ciemnym miejscu, często wstrząsając (kilka razy na dobę)
3. Po tym czasie całość przecedź, przefiltruj (np przez gazę lub filtr do kawy) i przelej do butelek. Odłóż do leżakowania lub rozpocznij spożywanie :)

Na zdrówko!
  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz