Menu

Image Map

środa, 22 lipca 2015

Sorbet z ananasa i mango (wegański)


Para buch, wrócił upał, mimo że dwa tygodnie temu dziadek Henryk był święcie przekonany, że lato dobiegło końca. Dyskusja była gorąca, ja tradycyjnie własną piersią broniłam instytucji słońca, jędrnych słodkich owoców, piegów na polikach i kolorowych paznokci u stóp. Dziadek prawdziwie złorzeczył, lecz jest mu wybaczone, bo dziś, trzymając w dłoniach soczyście żółty sorbet, zwrócił mi wszelkie honory. Zazwyczaj (zdrowo) spieramy się o jego pogodowe i siatkarskie czarnowidztwo. Siatkarskie jest zawsze wtedy, gdy siedzę jak na szpilkach oglądając mecz naszej reprezentacji, w końcówce seta Kurek wędruje na zagrywkę, a dziadek z najważniejszego fotela w domu krzyczy "Łe, zepsuje!". O bogowie, do jakich sporów egzystencjalnych prowadzą te słowa... Ale przyzwyczaiłam się do tych rzadkich narzekań, mając nadzieję, że to pewien sposób zaklinania rzeczywistości. Narzekanie złości mnie niesamowicie, ale dziadkowi wybaczam zawsze, na zgodę przynosząc coś słodkiego. Ostatnio był to właśnie sorbet z ananasa i mango, a po jego spałaszowaniu dziadek z wyraźnie zarysowanym uśmiechem przyznał, że istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że lato zostanie z nami do września.

Sorbet z ananasa i mango

Składniki: 

  • 1 dojrzały ananas
  • 1 dojrzałe mango
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody
  • kawałek startego imbiru - opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. Ananasa i mango obieramy, niedbale kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera lub innej maszyny rozdrabniające.
  2. Dodajemy resztę składników: cukier puder, sok z cytryny, wodę, imbir i bardzo dokładnie miksujemy, by uzyskać gładki mus.
  3. Tak przygotowaną owocową masę przekładamy do plastikowego pudełka na lody, wyrównujemy i wkładamy do zamrażalnika. Przed podaniem musi spędzić tam minimum 5 godzin, a w tym czasie winniśmy co jakiś czas (przynajmniej co godzinę) dokładnie przemieszać sorbet widelcem. 
  4. W kolejnych dniach przed podaniem wyjmujemy sorbet z zamrażalnika na ok. 10 minut, by lekko odtajał.
  5. Delektujemy się, najlepiej w towarzystwie listków mięty. Sorbet smakuje idealnie nawet jeśli niemal całkowicie się rozpuści.






1 komentarz: