Menu

Image Map

niedziela, 5 lipca 2015

Granita cytrusowo-truskawkowa - Człowieku, orzeźw się!


Słońce delikatnie muskające policzki? Może do 8 rano, bo w ostatnich dniach, w późniejszych godzinach zaczyna przeobrażać się we wroga, który chce nas sparzyć, wysuszyć i zmęczyć. Nieustannie szukamy cienia, nieprzyzwyczajeni do takich temperatur robimy wszystko żeby się nawodnić, orzeźwić i nabrać sił. Rzecz jasna, wstęp ten nie jest wypowiedzeniem wojny słońcu, bo darzę je najszczerszą miłością, ale na własnej skórze doświadczyłam jak mocno potrafi dać w kość nam - niemal alpinosom :) Dlatego dzielę się z Wami jednym z moich ulubionych sposobów na letnie orzeźwienie. Domowa granita to istne cudo - bezalkoholowa zasmakuje wszystkim - skradnie również serca dzieci, a taka z dodatkiem owocowego alkoholu - będzie idealnym towarzyszem wieczornych imprez. Wariacji na temat granity jest całe mnóstwo, ale jej urok tkwi w problemie klasyfikacji - do końca nie wiadomo, czy są to lody, czy napój, za to smak jest niepowtarzalny, szczególnie w dzisiejszej - herbaciano-owocowej wersji. 




 Składniki na 4 porcje:
  • 3 saszetki dobrej jakości zielonej herbaty (u mnie z dodatkiem trawy cytrynowej)
  • ok. 800 ml wody
  • w wersji wegańskiej: 4 łyżki syropu z agawy lub brązowego cukru; w wegetariańskiej: miodu
  • sok z: 1 limonki, 1 cytryny, 1 pomarańczy
  • kilka gałązek mięty 
  • kawałek imbiru - około 2cm
  • 4 chochle kompotu z truskawek (możecie w kilka minut przygotować mniejszą ilość truskawkowego wywaru ze sporej garści truskawek)

Przygotowanie: 
  1. W dużym dzbanku zaparz herbatę według wskazówek na opakowaniu, do gorącego wywaru dodaj gałązki mięty i obrany kawałek imbiru
  2. Odstaw do lekkiego przestygnięcia, po tym czasie rozpuść cukier/syrop/miód
  3. Dodaj do wywaru sok wyciśnięty z cytrusów i kompot truskawkowy (sam czerwony wywar:))
  4. Wyjmij miętę i imbir i przelej napój do foremek/woreczków na lód. Zamroź. 
  5. Po kilku godzinach, kiedy kostki lodu będą już baardzo twarde, rozkrusz je blenderem i podawaj w wysokich szklankach.

3 komentarze: