Menu

Image Map

piątek, 5 czerwca 2015

Wegański tort czekoladowy przełożony kremem orzechowym z awokado


 Duuży, soczysty, przełożony delikatnym orzechowo-kakaowym kremem z awokado, a na górze wykończony bitą śmietaną z mleka kokosowego i owocami. Idealny, by wprawić w dobry nastrój Paulę, która po czterech latach pobytu w USA, wróciła do naszej skromnej, ale pełnej przyjaciół rodzinnej Piły. Dziś przepis i zdjęcia pełne pozytywnych emocji. :)







Składniki na ciasto (tutaj inspiracją blog Jadłonomia)
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki octu winogronowego (może być jabłkowy)
  • 135g roztopionej margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru  
            Składniki na krem do przełożenia blatów
  • 2 duże i dojrzałe owoce awokado (najlepiej hass) 
  • 3 łyżki masła fistaszkowego
  • łyżka malibu 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu i chilli 
  • czubata łyżka cukru pudru  
Składniki na polewę czekoladową:
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • dwie łyżeczki cukru pudru
Składniki na bitą śmietanę:
  • puszka mleka kokosowego schłodzonego przez noc (bardzo dobrze ubija się mleko kokosowe z Lidla)
  • łyżka cukru pudru
+ świeże owoce do dekoracji i ulubiony dżem do wysmarowania blatu - u mnie domowy porzeczkowy

 Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 
  2. Do wysokiej miski przesiej mąkę, kakao, sól oraz sodę. W osobnej misce mleko połącz z octem i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do niego roztopioną i ostudzoną margarynę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj, ja użyłam do tego rózgi kuchennej.
  3. Wlej 1/3 płynnych składników do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łyżką. Dodaj kolejną część i mieszaj na niskich obrotach miksera, następnie dolej ostatnią część i krótko mieszaj, ponownie na niskich obrotach miksera, tak, by tylko składniki połączyły się w zwartą masę. Bardzo ważne jest, by nie miksować ciasta zbyt długo. 
  4. Wlej połowę ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24cm). Piecz przez 25 minut, wyjmij, ostudź i tak samo postępuj z drugą porcją ciasta. Blat, któremu urośnie większa górka, będziemy kładli na wierzch.
  5. Upieczone blaty niech spokojnie się studzą. W tym czasie przygotuj krem. Do kielicha blendera wrzuć wszystkie podane składniki: wydrążony miąższ z awokado, masło orzechowe, cukier, kakao, przyprawy i malibu lub odrobinę ulubionej nalewki. Wszystko dokładnie zblenduj, by uzyskać kremową konsystencję. Gotowy krem przełóż do lodówki.
  6. Bita śmietana: Puszkę z mleczkiem kokosowym wyjmij z lodówki i przełóż tylko stałą część mleczka do wysokiej miski (wodę odlej do szklanki i zużyj do koktajlu, owsianki lub zupy). Zwartą część mleka ubijaj mikserem ok. 2 minuty, na końcu dodając cukier puder. Gotowe, ubite mleczko schowaj do lodówki.
  7. Przygotowujemy polewę. Mleko rozgrzej w małym rondelku, tak by zaczęło bulgotać, po tym czasie dodaj cukier puder i połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuść masę tak, by uzyskała kremową, płynną konsystencję. Odstaw do ostudzenia.
  8. Finał! Równiejszy blat ciasta  kładziemy na spód, smarujemy orzechowym kremem z awokado (całym). Spód wyższego blatu smarujemy dżemem - u mnie porzeczkowym, szybko odwracamy i przykrywamy niższą, wysmarowaną kremem warstwę. Tak złożone blaty polewamy przestudzoną polewą czekoladową i rozsmarowujemy w miarę równomiernie (jeśli chodzi o boki, ja po prostu daję jej spłynąć:)). Tak przygotowany torcik wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, by czekolada zastygła. Po tym czasie wierzch dekorujemy bitą śmietaną, owocami, wiórkami czekolady, miętą... czym tylko chcemy. 
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis i na pewno kiedyś zrobię taki tort:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, daj znać jak się udał! :)

      Usuń
  2. krem z awokado robię często, chociaż w takiej wersji tortowej musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest! :) Awokado i kakao uzupełniają się doskonale

      Usuń
  3. Torcik wyszedł genialnie, też bym chciała byc takim powitana, haha! Dobrze jest mieć tak wspaniałych przyjaciół ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjaciele i zdrowie to wartości bezcenne... :) dziękuję!

      Usuń