Menu

Image Map

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Racuchy drożdżowe z truskawkami i kwiatami akacji

Działka moich rodziców to prawdziwa kraina obfitości i inspiracja do przynajmniej połowy przepisów zawartych na blogu. W dniu, w którym narodził się pomysł na dzisiejsze racuszki, bawiąc się z psem kilkukrotnie mijałam ogromne drzewo akacjowe, za każdym razem przystając, by nabrać do płuc cudowny zapach jego kwiatów. Dlaczego mają tylko pachnieć? Przecież za młodu przegryzało się soczyste kwiaty akacji, by wyssać z nich całą słodycz. Po wielu latach od tamtych chwil, czas znowu wydobyć z nich to, co najlepsze. Na naszym stole wylądowały skryte w wegańskich racuchach drożdżowych. Idealnie sprawdzi się również wersja z jabłkami, ja skorzystałam z truskawek, które na wsi są o wiele słodsze niż te kupne w Gdańsku (może nie znam jeszcze zbyt wielu sprawdzonych dostawców w mieście, więc wolę przywozić kobiałki z domu...:)). Smak jest naprawdę ciekawy, trudny do opisania, ale przywodzący na myśl najpiękniejsze wolne weekendy...








Składniki na ok. 15 dużych racuchów
  • dwie garści truskawek - umytych, obranych, osuszonych i pokrojonych (lub inne ulubione owoce)
  • dwie łodyżki akacji - kwiaty obrane z szypułek (widoczne na zdjęciu w misce)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego, u mnie sojowe
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 80 ml wrzątku
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżki brązowego cukru
  • olej roślinny do smażenia
  • do podania cukier puder, syrop z agawy lub w wersji wegetariańskiej - miód
Przygotowanie:

Mąkę, rozkruszone drożdże i cukier przesyp do wysokiej miski. Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, tak by było lekko ciepłe.
Po tym czasie, przelej siemię i letnie mleko do mącznej mieszanki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką, miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut.

W międzyczasie przygotuj truskawki i kwiaty akacji. Owoce umyj, obierz, osusz i pokrój na małe kawałki.  Łodyżki akacji opłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem i oddziel kwiatki od szypułek. Po 40 minutach od odstawienia ciasta, dodaj do niego truskawki i kwiaty, zamieszaj dokładnie i odstaw jeszcze na 10-15 minut.
Na patelni rozgrzej około 2 łyżki oleju i nakładaj porcje ciasta (1 spora łyżka na 1 racucha). Smaż placuszki z obu stron na średnim ogniu, tak by uzyskały złoty kolor. Przy pomocy ręcznika papierowego osusz racuchy z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wspaniałe placuszki, wyglądają cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, jakie piękne! a ja nigdy nie próbowałam placuszków z kwiatami - z pewnością dodają im subtelności i jeszcze lepszego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują zaprawdę... inaczej :) niestety nie umiem jeszcze zidentyfikować smaku akacji, ale zdecydowanie mnie uwiódł

      Usuń
  3. Kochana - kiedy umawiamy się na wspólne śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawie cały czerwiec mam do dyspozycji, czas się zorganizować. :)

      Usuń