Menu

Image Map

sobota, 20 czerwca 2015

Niezły pasztet! (soczewicowy z ostrą gruszką i pietruszką)

Pasty pastami, konfitury konfiturami, ale pasztet na kanapce trzeba zjeść. Szczególnie, kiedy jest słodko-ostry, z wierzchu chrupiący, a w środku kremowy. Delikatnie rozsmarowany na pieczywie, podany z chrupiącym ogórkiem i świeżym koperkiem potrafi sprawić, że każdy poranek stanie się lepszy. W dzisiejszej wersji główne role grają soczewica, kasza jaglana, słonecznik, no i one, drogie panie - dorodna, ognista i smukła papryczka chilli, jędrna, soczysta i słodka gruszka oraz skromna, z pozoru zwykła, a wybuchowa dzięki witaminom - pietruszka. Skuście się, z tego wszystkiego wychodzi naprawdę niezły pasztet... :)







Składniki:
  • szklanka żółtej soczewicy
  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2/3 ząbki czosnku
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 1 gruszka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju




Przed przygotowaniem:

- Słonecznik namaczamy w wodzie przez około 6 godzin, po czym odsączamy ziarna.
- Soczewicę namaczamy przez ok. 3 godziny, po czym gotujemy przez około 6/7 minut. Studzimy.
- Kaszę jaglaną gotujemy 15 minut. Studzimy.

1. Wszystkie powyższe składniki mieszamy i dokładnie miksujemy blenderem lub (lepiej) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim pokrojoną cebulkę i papryczkę chilli wraz z pestkami (chyba, że nie lubicie mocno pikantnych smaków), kiedy cebulka będzie już zrumieniona, dorzucamy na patelnię pokrojoną i obraną gruszkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut, aż owoc zacznie się delikatnie rozpadać.

3. Do masy jaglano-słonecznikowej dodajemy zawartość patelni wraz z olejem, startą ugotowaną pietruszkę, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę czarnego pieprzu, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie mieszamy i na bieżąco smakujemy, tak by masa była bardzo dobrze doprawiona.

4. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki, pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut, do godziny, tak by na górze utworzyła się chrupiąca skorupka.

5.Wystudzamy, chłodzimy w lodówce, podajemy w plastrach na świeżej bułce, najlepiej z ogórem małosolnym. :)

                                       Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Dis-qus, dis-qus.....

    Mmm, a blender mi się nie zepsuje od tego słonecznika? Nie mam młynka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to wcześniej go namaczamy, żeby nie zepsuł :) Wiadomo, nie zmieli się całkowicie, ale ja swój pasztet przygotowałam właśnie przy użyciu blendera, działa!

      Usuń
  2. świetny pasztet i w zasadzie świetnie nada się do każdego posiłku, na śniadanie, kolację, czy jako dodatek do dania głównego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niezły to jest mało powiedziane! :D ciekawią mnie te smaki! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie składników, ten pasztet musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega zachęcająco. Zapisany do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i miłego pieczenia! :)

      Usuń