Menu

Image Map

środa, 10 czerwca 2015

Najlepsza zupa cebulowa z razową kruszonką

 
Jeśli lubicie oszczędzać pieniądze, a kusi Was słodko-wytrawny obiad, do którego będziecie wracać myślami przez kolejne dni, jesteście w dobrym miejscu. Zaopatrzcie się w kilogram cebuli, wytrawne wino i świeży tymianek, a dalej będzie z górki. Dziś w głównej roli obiadowej delikatna zupa cebulowa przełamana wyrazistą razową kruszonką. Ja i moja druga połówka - uwielbiamy i polecamy Wam baardzo!





Składniki
  • 1 kg białej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • 2/3 łyżki oliwy
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • kilka kromek chleba razowego, może być już lekko czerstwy
  • łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Cebule obierz i pokrój na półplasterki o grubości ok.2mm. Oliwę rozgrzej w wysokim garnku o grubym dnie. Dodaj do niej pokrojoną cebulę, ustaw średni ogień i smaż ok. pół godziny, aż cebula nabierze złocistego koloru. W połowie smażenia dodaj łyżeczkę brązowego cukru i dokładnie wymieszaj zawartość garnka.

2. Jeśli cebula jest już ładnie przyrumieniona, wlej do niej wino, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 4 minutki, by alkohol lekko odparował. Następnie przelej do garnka gorący bulion i gotuj wywar przez około 40 minut. Pod koniec tego czasu dodaj według upodobań świeżo zmielony pieprz i sól.

3.Kruszonka. Kromki razowego chleba kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z posiekanym ząbkiem czosnku. Smażymy kilka minut, by grzanki nabrały chrupkości, następnie przekładamy je do miksera, dodajemy kilka listków tymianku i miksujemy na kruszonkę.

4.Zupę podajemy posypaną razową kruszonką i przybraną listkami tymianku. Jeśli lubicie ser (zwykły, wegański), śmiało dodajcie go na wierzch, by powoli roztapiał się w gorącej zupie.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. nigdy nie próbowałam cebulowej, a jako, że samą cebulę lubię i mogłabym dodawać do niemalże każdego wytrawnego dania to tym chętniej zapisuję przepis i koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to, jak to?!:) Cebula rządzi. :D Próbuj jak najszybciej bo to naprawdę genialne danie w swojej prostocie :) na zdrówko!

    OdpowiedzUsuń
  3. To już wiem co jutro będzie na obiad! Oh jak ja uwielbiam zupę cebulową!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To już wiem co jutro będzie na obiad! Oh jak ja uwielbiam zupę cebulową!!!

    OdpowiedzUsuń