Menu

Image Map

piątek, 26 czerwca 2015

Letnia sałatka z czereśniami, migdałami i wędzonym tofu

Po szaleństwie truskawkowym nadszedł czas na czereśnie. Podobno najlepiej smakują samodzielnie, zjadane prosto z krzaczka, ale dziś pokażę Wam bardzo prosty pomysł jak podać je w wersji wytrawnej. Idealnie zamarynowane w słodkim winnym sosie będą dopełniać smaku wyrazistego wędzonego tofu w kolorowej sałatce. Płatki migdałowe możecie śmiało wymienić na prażone orzechy włoskie, myślę, że będzie równie pysznie. To cudo najlepiej podawać z chrupiącą bagietką!



Składniki:
  • 4 spore garści rukoli
  • pół ulubionej sałaty, u mnie endywia
  • kostka wędzonego tofu
  • 500 g czereśni
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu z agawy (w wersji wegetariańskiej - miodu) 
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
  • pieprz cayenne
  • 2 garści płatków migdałowych 
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy marynatę do czereśni. Owoce myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na pół. W dość wysokiej misce mieszamy oliwę, porto, sos balsamiczny, syrop z agawy/miód. Wedle uznania doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. 
  2. Do tak przygotowanego sosu dodajemy czereśnie i odstawiamy do lodówki, by się zamarynowały (minimum 20 minut).
  3. Tofu - jeśli kupimy wcześniej doprawione tofu, możemy pokroić je w kostkę i podać na zimno. Ja wolę jednak wędzone tofu w wersji zrumienionej na patelni z odrobiną oleju rzepakowego, soli i pieprzu cayenne (oczywiście jeśli kupione tofu nie było wcześniej doprawione). Wybierzcie sami. :)
  4. Na patelni prażymy płatki migdałów, by nabrały koloru i zapachu. 
  5. Na talerze wykładamy: rukolę, sałatę, wędzone tofu, płatki migdałów. Puenta to marynowane czereśnie i sos pozostały z marynaty. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super przepis , dzisiaj go wypróbuję z lekka może modyfikacją. Również mam bloga a raczej dopiero zaczynam. Zapraszam do siebie

    http://nieogarnietamama.blogspot.com/?m=1

    Bądź na FB

    https://m.facebook.com/Nieogarnieta-MaMa-136755623411449/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis , dzisiaj go wypróbuję z lekka może modyfikacją. Również mam bloga a raczej dopiero zaczynam. Zapraszam do siebie

    http://nieogarnietamama.blogspot.com/?m=1

    Bądź na FB

    https://m.facebook.com/Nieogarnieta-MaMa-136755623411449/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń