Menu

Image Map

sobota, 6 czerwca 2015

Lemoniada ogórkowa z miętą i cytrusami

Przygrzało! Głowa pulsuje, policzki się czerwienią, a lody smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Jak co roku, idealna pogoda przychodzi w porze sesji. Jak na to spojrzeć? Tradycyjnie - ze spokojem, z perspektywy hamaku, notatek pełnych złotych myśli i królowej wysokich temperatur - lemoniady ogórkowej. Wtedy wszystko staje się łatwiejsze.



 Lemoniada ogórkowa z miętą i cytrusami 

Składniki:
  • 1,5 litra wody niegazowanej 
  • 2 małe świeże ogórki
  • pęczek mięty
  • opcjonalnie: kilka listków melisy (u mnie cytrynowa)
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • w wersji wegańskiej: 2 łyżki cukru trzcinowego, w wersji wegetariańskiej: 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

1. Brązowy cukier lub miód rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i przelewamy do dzbanka.
2. Ogórki przed wrzuceniem kroimy w plastry, liście mięty i melisy płuczemy i wrzucamy do dzbanka w całości
4.Wyciskamy sok z połowy limonki i połowy cytryny i przelewamy do reszty składników, pozostałe części kroimy w plasterki wrzucamy do dzbanka
5.Całość zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, dokładnie mieszamy i podajemy z kostkami lodu.
6.Taką ogórkową mieszankę możemy zalewać wodą nawet trzykrotnie. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ogórkowe orzeźwienie, uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też mam niedługo egzamin, za to upałów jeszcze nie widziałam... Ale jak już przyjdą, taka lemoniada przyda się z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, to przykro, u nas podczas spijania tejże lemoniady było równo 30 stopni i nosek mam już czerwony, ale wierzę, że przyjdą i do Ciebie :) dłużej wyczekiwana, będzie smakować jeszcze lepiej ;)

      Usuń
  3. "ze spokojem" <3 jesteś Wielkopolanką na 100% :))))))

    OdpowiedzUsuń