Menu

Image Map

piątek, 12 czerwca 2015

Fasolowa pasta kanapkowa z chilli i żurawiną


W zeszłe wakacje, podczas Targu Śniadaniowego w Sopocie, miałam przyjemność prowadzić warsztaty z przygotowywania roślinnych past na chleb. Tydzień wcześniej obiecałam sobie, że będę próbować wszystkiego, żeby moja fasolowa pasta "wyrywała z papci" i miała swój niepowtarzalny charakter. Po kilku próbach okazało się, że najlepszym sposobem na kremową fasolową jest żurawina i świeża papryczka chilli. Przed Państwem pasta kanapkowa, która podbija serce zarówno jaroszy, jak i mięsożerców. Wegańska, bezglutenowa, charakterna, słodko-ostra, barwna... zresztą, spróbujcie sami. :)



Składniki na 1 słoik pasty:
  • puszka czerwonej fasoli (u mnie gotowanej na parze)
  • dwie płaskie łyżki suszonej żurawiny (wcześniej zalane wrzątkiem)
  • świeża papryczka chilli
  • kilka suszonych pomidorów - u mnie 4 duże
  • pół posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
  1. Odlej zalewę z puszki, dwukrotnie przepłucz fasolę zimną wodą i przesyp ją do wysokiego naczynia. 
  2. Dodaj resztę składników: żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, oliwę, sporą szczyptę soli i posiekaną papryczkę chilli. Jeśli lubisz mocno pikantne smaki - dodaj papryczkę razem z pestkami, jeśli nie - usuń je. 
  3. Wszystko miksuj blenderem, by uzyskać konsystencję kremowej pasty. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze trochę oliwy. Sprawdź, czy jest odpowiednio słona i ostra, jeśli nie - doprawiaj według gustu.
  4. Podawaj na świeżym chlebie, najlepiej z pomidorkami koktajlowymi i marynowanymi oliwkami.

Na zdrowie! 


3 komentarze:

  1. Ojaaciee, ale fajna ta pasta :D Na pewno ją wypróbuję.
    Zazdroszczę udziału w warsztatach, ja niestety nie miałam jeszcze nigdy takiej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna pasta! Ostro - słodkawa. Uwielbiam takie smaki.

    OdpowiedzUsuń